Milanović o Dodikovom posjetu i BiH: Ako je nešto Yugo 45 ne može biti Passat

Na poziv osnivača klimatske inicijative posvećene podizanju svijesti o klimatskoj krizi i hitnoj potrebi za djelovanjem predsjednika Republike Austrije dr. Alexandera Van der Bellena i bivšeg guvernera američke savezne države Kalifornije Arnolda Schwarzeneggera, predsjednik RH Zoran Milanović sudjelovat će danas na Austrian World Summitu u Beču.

“Drago mi je da me pozvao austrijski predsjednik”, rekao je Milanović novinarima u Beču, prenosi N1.

Komentirao je i jučerašnji posjet Milorada Dodika Hrvatskoj. “Gospodin Dodik je sugovornik, kao što je sugovornik i Bakir Izetbegović”, kaže Milanović.

“Čuo sam se ranije s gospodinom Izetbegovićem, pozvao sam ga u Zagreb, nadam se da će doći, da neće podleći galami i ustvari prizemnim uvredama”, rekao je.

“Ja sam hrvatski predsjednik i mene zanima ne samo status Hrvata, nego i naprosto stanje u državi koja je susjedna i koja je sastavljena 95. godine na jedan način koji nije idealan, ali bože moj. Ako je nešto Yugo 45 ne može biti Passat. Ali Yugo 45 ide, ako natočite u njega krivo gorivo i to je upotrebljivo. Za sada. Međutim, krše se neka temeljana pravila i sad sam nažalost konačno čuo da su ljudi koji to rade svjesni-. Dakle, oni su svjesni da krše pravila koja su potpisana i preuzeta prije 25 godina s argumentima da nema konstitutivnih naroda. Pa ja bih volio da u nekom idelanom svijetu tako, ali nije…

Hrvatska je država hrvatskog naroda, ali imamo vrlo visok status zaštite manjima i u Hrvatskoj je nemoguće da za predstavnike manjina glasaju oni koji nisu pripadnici tih manjina, dok se takvima ne deklariraju. Dakle, mi to štitimo”, kazao je.

Komentirao je i činjenicu da su ga usporedili s Lukašenkom.

“A usporedbe s Lukašenkom su mogle biti usporedbe s Putinom. Ne znam kako se toga nije sjetio. Ali to je besmisleno. Ja razgovaram s onima koji nekoga predstavljaju i s onima koji su izabrani u priznatom demokratskom procesu. Gospodin Dodik to jest. I on je sugovornik”, kaže predsjednik Milanović.

Na pitanje hoće li pozvati i Željka Komšića, predsjednik RH je rekao da želi razgovarati s predstavnicima triju konstitutivnih naroda.

Komentirao je i policijsku akciju u Janafu.

“Ja ne znam Grgića, čuo sam da je zatraženo ukidanje imuniteta i to je sve. Isto vrijedi i za Kovačevića i gradonačelnika Velike Gorice, ne znam detalje, ne znam ništa, ustvari”

Facebook Komentari