WHO: Broj umrlih od Covida-19 u Europi porast će u listopadu i studenom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) očekuje da će Europa u listopadu i studenom bilježiti porast dnevnog broja smrtnih slučajeva od Covida-19, rekao je čelnik europskog ogranka ovog tijela.

Slučajevi u Europi naglo su porasli posljednjih tjedana, posebno u Španjolskoj i Francuskoj. Samo u petak zabilježeno je više od 51.000 novih slučajeva u 55 zemalja koje prati WHO Europe, što je više od vrhunca u travnju, navodi organizacija.

“Bit će sve teže. U listopadu i studenom imat ćemo veću stopu smrtnosti”, rekao je direktor WHO Europe Hans Kluge.

Iako kontinent bilježi nagli porast slučajeva, broj smrtnih slučajeva ostao je relativno stabilan. No, zbog ponovnog povećanja broja novooboljelih očekuje se i porast dnevnih smrtnih slučajeva, navode iz WHO-a.

“Ovo je trenutak u kojem zemlje ne žele čuti ove loše vijesti, i razumijem to”, rekao je Kluge, naglasivši da je htio poslati “pozitivnu poruku” da će pandemija “u jednom trenutku završiti”.

Više od 50 članica WHO Europe na virtualnom sastanku u ponedjeljak i utorak dogovora se na o zajedničkom odgovoru na novi koronavirus te o svojoj petogodišnjoj strategiji. Kluge je međutim poslao upozorenje onima koji vjeruju da će razvoj cjepiva okončati pandemiju.

“Cijelo vrijeme čujem: ‘cjepivo će označiti kraj pandemije’. Naravno da ne! Ne znamo čak ni hoće li cjepivo pomoći svim populacijskim skupinama. Sad dobivamo neke znakove da će pomoći jednoj skupini, a ne drugoj”, rekao je te dodao da će postojati i logistički problemi s cjepivom.

“Kraj pandemije trenutak je u kojem ćemo kao zajednica naučiti kako živjeti s tom pandemijom. I to ovisi o nama što je vrlo pozitivna poruka”, rekao je u intervjuu za AFP.

Kluge je upozorio na pretjeranu politizaciju pristupa i rekao da je važno da se odgovor na pandemiju temelji “na epidemiološkim i podacima javnog zdravstva”.

Rekao je i kako je teško komunicirati o novoj bolesti jer se ne zna puno toga, a nova istraživanja još uvijek ne daju potpun uvid u virus što znači da se odluke moraju donositi bez cjelovite slike.

“U nizu zemalja vidimo da politika prepisuje znanstvenike, a također u nizu drugih zemalja vidimo da ljudi sumnjaju u znanost, što je vrlo opasno”, rekao je Kluge.

Prema podacima WHO Europe, broj svakodnevnih smrtnih slučajeva ostao je na približno istoj razini od početka lipnja, s oko 400-500 smrtnih slučajeva dnevno povezanih s koronavirusom. No, unatoč zabrinjavajućem trendu, odgovori na epidemiju sada ne bi trebali biti kao tijekom zime.

“U veljači smo ciljali društvo … sada ciljamo virus”, rekao je Kluge dodajući da bi se mjere sada mogle uvoditi na lokalnoj razini, prenosi N1.

Facebook Komentari