Oxford nastavio testirati cjepiva za koronu, ispitali 30.000 ljudi

‘Nastavit će se testiranje cjepiva protiv korona virusa, koje se provodi u suradnji s farmaceutskim divom AstraZenecom, nakon što je zaustavljeno u nedjelju kada se jedan od ispitanika razbolio’, objavljeno je sa Sveučilišta Oxford, prenose 24sata.

Prvo su objavili da se volonter neobjašnjeno razbolio, a kasnije su dodali kako je upalna promjena na kralješničkoj moždini kod jednog ispitanika povod privremenog prekida treće faze ispitivanja cjepiva, koje je jedno od favorita za cjepivo protiv korona virusa, piše Sky News.

‘Globalno je oko 18.000 pojedinaca primilo studijska cjepiva kao dio ispitivanja. U velikim pokusima poput ovog očekuje se da će neki sudionici postati bolesni i svaki slučaj mora biti pažljivo procijenjen kako bi se osigurala pažljiva procjena sigurnosti’, navodi se u izjavi Sveučilišta Oxford. Detalji oko bolesti ispitanika nisu dodatno pojašnjeni.

Ishodi ispitivanja raznih mogućih cjepiva širom svijeta prate se pozorno, a cjepivo AstraZenece i Oxforda smatra se snažnim kandidatom u globalnoj utakmici.

Nakon uspješne prve i druge faze ispitivanja pojačane su nade da bi to cjepivo moglo biti jedno od prvih na tržištu.

Treća faza ispitivanja proteklih je tjedana obuhvatila oko 30.000 ispitanika u SAD-u, Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. U toj fazi potvrđuje se učinkovitost cjepiva i njegova sigurnost, odnosno ima li negativne posljedice na zdravlje, te obuhvaća tisuće ispitanika i može trajati nekoliko godina.

Kod dobrovoljca u britanskoj skupini ispitanika pojavio se transverzalni mijelitis, upalni sindrom koji pogađa kralješničku moždinu i koji može biti rezultat virusne infekcije.

Uzrok bolesti kod tog ispitanika još nije otkriven, a sad bi se neovisnom istragom trebalo utvrditi postoji li kakva veza s ispitivanim cjepivom.

Facebook Komentari