Britanski premijer Alexander Boris de Pfeffel Johnson oštro je odbacio prijetnje Europske unije

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Alexander Boris de Pfeffel Johnson optužio je Europsku uniju da prijeti uvesti trgovinsku granicu na Irskom moru i blokirati trgovinu prehrambenim prozvodima između Velike Britanije i Sjeverne Irske ukoliko se ne prihvate uvjeti EU-a za buduće odnose dvije strane.

Konzervativna Vlada britanskog premijera Johnsona je ovoga tjedna najavila kako planira napustiti svoje međunarodne obveze u dijelu sporazuma o izlasku iz Europske unije potpisanom u siječnju ove godine, objasnivši svoju namjeru potrebom za novim zakonom koji će štititi slobodu trgovine između četiri konstitutivna dijela Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a to su Engleska, Škotska, Wales i Ulster, tj. Sjeverna Irska, prenosi britanska novinska agencija REUTERS.

Taj je potez stvorio napetost u odnosima Londona i Bruxellesa te povećao izglede za neuspjeh trgovinskih pregovora između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a, odnosno mogućnost da se između dvije strane neće postići sporazum do prosinca ove godine, kada istječe prijelazno razdoblje nakon BREXIT-a, odnosno izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske izašlo je iz Europske unije 31. siječnja ove godine, a do sad nije bilo većeg napretka u pregovorima o uređenju trgovinskih sporazuma Ujedinjenog Kraljevstva i EU, jer prijelazni rok završava krajem godine, tijekom kojega je Ujedinjeno Kraljevstvo u doduše labavoj carinskoj uniji s EU-om. Krajnji rok za postizanje sporazum je 15. listopada.

Britanska želja da izmijeni neke dijelove ugovora kojim se uređuje izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a o čemu je u ponedjeljak pisao Financial Times, iznenadila je Europljane. Ljutiti, podsjetili su službeni London na njegove obveze i upozorili da je to udar na “povjerenje” koji bi utjecao na pregovore koji su u tijeku.

Britanski premijer Alexander Boris de Pfeffel Johnson je u vrlo visokotiražnom listu konzervativnog usmjerenja, The Daily Telegraph napisao kako se posljednjih tjedana “zabrinuo” da EU možda nije dobro shvatila uvjete sporazuma o BREXIT-u koji uključuje protokol za Sjevernu Irsku napravljen kako bi se izbjegla tvrda granica između Sjeverne Irske i Republike Irske.

“Sada čujemo da će EU, ako ne pristanemo na njene uvjete, iskoristiti ekstremno tumačenje protokola za Sjeverenu Irsku kako bi uveo punu trgovinsku granicu duž Irskog mora”, izjavio je premijer Alexander Boris de Pfeffel Johnson za The Daily Telegraph.

“Rečeno nam je da EU neće uvesti carine samo na robu koja ide iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku nego da bi mogla i zaustaviti transport prehrambenih proizvida između Velike Britaniije i Sjeverne Irske”.

On je ocijenio da stajalište EU-a predstavlja opasnost i po Ujedinjeno Kraljevstvo i po mir u Sjevernoj Irskoj, gdje je Sporazumom na Veliki petak iz 1998. godine najvećim dijelom okončano tri desetljeća sukoba između tamošnjih protestanata i katolika.

“Moramo zaštiti Ujedinjeno Kraljevstvo od te katastrofe i zato smo napravili tu pravnu sigurnosnu mrežu, Zakon o unutarnjem tržištu Ujedinjenog Kraljevstva, kako bi razjasnili stajalište i riješili nedosljednosti”, izjavio je britanski konzervativni premijer Alexander Boris de Pfeffel Johnson.

“Okončajmo sve možebitne nesporazume. Uklonimo tu opasnost iz tkiva Ujedinjenog Kraljevstva. Neka EU makne svoje prijetnje iz razgovora”, oštro je službenom Bruxellesu i Europskoj uniji poručio britanski premijer.  (Theo Ljubić, REUTERS, The Daily Telegraph, Channel 4 News, BBC News Night)

Facebook Komentari