Glavni riječki epidemiolog: Raste broj oboljelih s teškim simptomima

Screenshot: N1

Hrvatska je jučer s 341 novim slučajem zaraze koronavirusom i tri umrle osobe od posljedica bolesti, ponovo zabilježila skok u broju novozaraženih, dok je istovremeno u Primorsko-goranskoj županiji s 25 novooboljelih evidentiran rekordan broj novih slučajeva u jednom danu od početka pandemije, javlja N1.

Među novozaraženim osobama, 17 je kontakata ranije pozitivnih osoba, jedan je slučaj povezan s dolaskom iz inozemstva, konkretno Poljske gdje se osoba i zarazila, dok se za preostalih sedam još utvrđuje porijeklo zaraze.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka s dijagnozom COVID-19 hospitalizirano je sveukupno 13 osoba od čega je troje pacijenata na respiratoru. U PGŽ-u je jučer ozdravila 21 osoba.

“Zbog utvrđenog kontakta sa zaraženima, među novooboljelima još uvijek imamo dosta osoba kojima je virus potvrđen u izolaciji što nam potvrđuje da je samoizolacija dobrodošla mjera jer kontakti nisu dalje širili bolest. Još uvijek je i nekoliko slučajeva povezano s natjecanjem u plesu, a dobra je vijest da u ovom trenutku nemamo niti jedno novo žarište. Kod sedam osoba izvor zaraze se još utvrđuje”, objasnio je glavni županijski epidemiolog dr. Dobrica Rončević.

Unatoč većem broju novozaraženih, Rončević kaže kako je teško reći gdje se na epidemiološkoj krivulji trenutačno nalazi PGŽ, no sigurno je da je jučerašnja brojka od 25 novozaraženih povećala 14-dnevnu incidenciju.

U odnosu na slučajeve zaraze u protekla dva ljetna mjeseca, i u PGŽ-u se smanjuje broj asimptomatskih slučajeva te je primijećen porast broja novozaraženih koji imaju simptome bolesti.

Paralelno s porastom simptomatskih slučajeva, raste i broj osoba sa srednje teškim i teškim simptomima.

“Dijelom se taj porast može povezati s porastom broja novih slučajeva, a dijelom što se više testiranja obavlja kod pacijenata sa simptomima. Također, za očekivati je da će sa završetkom ljeta, rasti i broj slučajeva sa simptomima bolesti”, ističe Rončević.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj jučer je iznosio 2.587, a među njima je 299 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru bila 24 pacijenta. Od 25. veljače ove godine kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zaraženo 12.626 osoba, od kojih je 206 preminulo, a 9.833 se oporavilo, piše Novi list.

Facebook Komentari