Rusi proizveli prvu seriju Sputnika V za civilnu upotrebu, evo tko će prvi dobiti cjepivo

Ruske vlasti tvrde da je ta zemlja proizvela prvu seriju cjepiva ‘Sputnik V’ za civilnu upotrebu, a distribucija u regijama diljem zemlje očekuje se uskoro, piše Jutarnji.

Ministarstvo zdravstva Rusije je priopćilo da je cjepivo protiv koronavirusa ‘Sputnjik V’, koje je razvio Institut za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja”, prošla testove u laboratorijima Federalne službe za nadzor zdravstvene zaštite i da je proizvedena za civilnu upotrebu.

Ranije je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško objasnio da proizvodnja cjepiva za civilnu upotrebu u ovoj fazi znači da će biti cijepljeni građani iz visokorizičnih grupa, točnije medicinsko osoblje i nastavnici, kao i da će cijepljene biti provedeno istovremeno kada i posljednja faza kliničkih ispitivanja.

Rusija je 11. kolovoza postala prva zemlja na svijetu koja je registrirala cjepivo protiv koronavirusa. ‘Sputnik V’ je prošao dvije faze kliničkih ispitivanja u lipnju i srpnju, a posljednja, treća faza bit će provedena nakon registracije cjepiva.

Facebook Komentari