Bakić o modelu IHME instituta koji projicira mrtve od korone: Glup, netočan i manipulativan, gori od bacanja graha

Poduzetnik Nenad Bakić, koji se bavi i matematičkim modelima u korona krizi, na svom je fb-u kritizirao američki institut:

“IHME modeli

Još malo o IHME modelima, da vidite na kakvim se glupostima vrti fearmongerski narativ.

IHME je fearmongerima jedan od najjačih izvora: ‘ugledni američki nezavisni institut’. Neki su mi jako zamjerili kad sam pobio metodologiju prognoze da do kraja rujna imamo 1500 umrlih – naprosto, projekcije su bile idiotske. Jedan visokotiražni novinar je čak pisao tezu da su oni koji donose točne, ali dobre informacije odgovorni za živote jer ljude samo treba plašiti. Zbog tih zastrašujućih fakenews ‘prognoza’ mnogi nisu došli na ključne preglede u bolnice, izgubljeni su životi, vidite u komentaru.

Nedavno je Hrvatskom opet kružio bauk o 1267 umrlih do kraja godine. Tko zna, možda i bude? Ali model je GLUP, netočan i manipulativan, gori od bacanja graha. Svi koji šire takav fake news i zastrašuju ljude u stvari trebaju biti odgovorni.
Pogledajte. Prognoziraju nam 1267 umrlih, ali ako nastavimo nositi maske kao do sada, oni kažu da je to 20% mogućeg. Ako dođemo na 100% (valjda i na WC), e onda samo 231 smrt. Vau!!! Ali to nije sve. Šveđani su jedna od zemalja koja ne nosi maske. Kod njih je epidemija praktički gotova (tko zna možda se i preokrene), ali IHME kaže da ako nastave ne nositi maske, onda do kraja godine još barem umrlih koliko su imali? Kako se Šveđani mogu spasiti? Pa naravno, da nose maske na 100%. Onda skoro uopće nema više smrti. Javite Tegnellu.

Ali sad najbolje. Španjolci nose maske (valjda) najviše na svijetu, svuda. Kaže IHME da su na 90% od mogućeg, bravo Španjolci. No kaže IHME da ako povećaju na 100% ili ostanu na 90% ne gine im još smrti koliko su imali. Jel tu netko lud? Kako sad to, oni se jedini nikako ne mogu spasiti u cijelom svijetu od apokalipse? Možda da stave na 200%, po dvije maske. No, ako se slučajno opuste, onda 69.000 smrti do kraja godine (svaki grad postaje Bergamo!), do sada su imali oko 30.000.

PLOT TWIST: Španjolci u cijeloj zemlji osim Madrida nose maske svuda (i na otvorenom) od sredine srpnja, od kraja srpnja i Madrid. Možda najviše na svijetu. Šveđani ne nose nigdje. Od onda je broj slučajeva u Španjolskoj eksplodirao, raste najviše u Europi, a u Švedskoj opao, možda najbrže u Europi.

Eto dragi moji – to su vam modeli kojima vas plaše, ovo nije post o maskama nego o tome koliko je idiotski model. Svatko tko ga dijeli kao ‘prognoze’ trebao bi snositi odgovornost. Također i za zastrašivanje eksponecijalnim rastom. Netko tko zastrašuje eksponencijalnim rastom ili ne zna ništa ili ima neke namjere.

Link na IHME model vam je u komentaru, pa se sami možete smijati. Ili biti tužni da se takve manipulacije koriste za zastrašivanje”, napisao je Bakić.

Američki institut objavio nove dramatične procjene o broju umrlih za Hrvatsku

Facebook Komentari