Test pokazao da djeluje: Rusko cjepivo protiv koronavirusa uspjelo stvoriti antitijela

U medicinskom časopisu The Lancet objavljeni su rezultati koji pokazuju da je rusko cjepivo “Sputnik-V” protiv COVID-19 proizvelo odgovor antitijelima u raznim fazama testiranja.

Rezultati dvije probe provedene u razdoblju od lipnja do srpnja uključivale su 76 sudionika, a pokazale su da je 100 posto njih razvilo antitijela na novi koronavirus bez ozbiljnijih nuspojava.

Rusija je odobrila cjepivo koje se koristi u dva ubrizgavanja za domaću upotrebu u kolovozu, kao prva zemlja koja je to učinila prije nego što su objavljeni bilo kakvi podaci ili testiranja velikog razmjera.

“Dvije 42-dnevne probe, koje su uključivale po 38 odraslih zdravih ljudi za svaku od njih, nisu ustanovile nikakve ozbiljnije nuspojave među sudionicima i potvrdile su da je to cjepivo kandidat za odgovor antitijelima”, piše The Lancet.

Cjepivo je dobilo ime “Sputnik-V” u čast prvom lansiranom satelitu na svijetu kojeg je u svemir poslao Sovjetski Savez. Neki zapadni stručnjaci zagovarali su zabranu njegove upotrebe dok se ne poduzmu svi međunarodno odobreni koraci za ispitivanje i regulaciju.

“Velike, dugoročne probe, uključujući i placebo usporedbe, i dodatni nadzor potrebni su da se uspostavi dugotrajna sigurnost i efikasnost cjepiva u sprječavanju zaraze COVID-10, navodi časopis”, prenosi Znanost.

Share This Article