Francuzi i Britanci otkrili da će jedna doza cjepiva protiv korone koštati manje od 10 eura

Farmaceutski koncerni diljem svijeta natječu se tko će prije na tržište plasirati cjepivo protiv COVID-a 19. Sada su neki od njih otkrili i koliko bi jedna doza cjepiva mogla koštati. Francuski farmaceutski div Sanofi otkrio je da bi cijena trebala biti manja od 10 eura po dozi cjepiva, pišu 24sata.

– Treba cijepiti milijarde ljudi. Konačnu cijenu još nemamo, no ona će biti manja od deset eura – rekao je Olivier Bogillot, predsjednik tvrtke u intervjuu za radio postaju France Inter.

Prilikom lipanjskog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona jednom pogonu te tvrtke, iz Sanofija su najavili da će u razvoj i proizvodnju cjepiva uložiti 610 milijuna eura. Mjesec dana kasnije Sanofi i britanski konkurent GlaxoSmithKline objavili su da su s američkom vladom postigli sporazum o razvoju cjepiva vrijedan nekoliko milijardi dolara.

Već ranije konkurentska britansko-švedska tvrtka AstraZeneca najavila je da bi njihovo cjepivo moglo koštati oko 2,5 eura po dozi. S obzirom na to da je na svijetu trenutno 7,8 milijardi ljudi i da su svi oni ugroženi od virusa, jasno je da bi globalno cijepljenje svjetskoj farmaceutskoj industriji moglo donijeti nekoliko desetaka milijardi eura prihoda, a svjetskim vladama podjednako velik trošak.

Velika konkurencija između tvrtki koje razvijaju cjepivo očito je srušila i cijene. Ranije se smatralo da bi jedna doza mogla koštati između 30 i 150 eura, a današnje procjene se uglavnom kreću između 3 i 15 eura po dozi.

Facebook Komentari