Sve više mlađih je u teškom stanju, liječnici su zabrinuti

Brine nas dinamika kojom nam bolesnici dolaze i svi moramo biti iznimno odgovorni kako bi se ova epidemija što uspješnije obuzdala, kaže prof. dr. Ivica Lukšić, koordinator COVID bolnice unutar KB-a Dubrava, pišu 24sata.

Tamo je trenutačno hospitalizirano 17 pacijenata s COVID-om, svi imaju srednje tešku ili tešku kliničku sliku. Dvoje ih je na respiratoru, a kod petero se provode mjere intenzivnog liječenja. Prof.dr. Lukšić ističe da su među njima i ljudi mlađe životne dobi naglašavajući tako da je pogrešno vjerovanje kako od COVID-19 obolijevaju uglavnom stariji.

– Baš kod mlađih imamo sve više onih koji su u teškom stanju. Stoga još jednom naglašavam da svi trebamo biti krajnje oprezni i odgovorni jer nas ovakve brojke brinu – ističe prof. dr. Lukšić. Covid bolnica u Dubravi ima 80 kreveta i 40 respiratora. Tu je još 200 kreveta u šatorima ispred bolnice.

U KBC-u Split, na parkiralištu ispred Križina, vojska je postavila dva šatora. U svakom je deset kreveta. Imaju mogućnost grijanja i hlađenja te svu funkcionalnu rasvjetu, a njihova namjera je da primaju pacijente koji čekaju na rezultate COVID-19 testa. Zasad unutra neće biti smješteni oboljeli.

Početkom tjedna bilo je popunjeno i do 80 posto kapaciteta predviđenih za oboljele od korona virusa. U bolnici se nalazi i dobar dio oboljelih koji nemaju simptome, ali su starije životne dobi pa su preventivno bolnički zbrinuti.

Facebook Komentari