Arome u e-cigaretama mogu imati nečekivane štetne posljedice po vaše zdravlje

Sven-Eric Jordt, izvanredni profesor anesteziologije, farmakologije i biologije raka na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Duke (Sjeverna Karolina, SAD) rekao je na sastanku kako proizvođači ističu da su e-cigarete sigurne jer dolazi do isparavanja kemikalija koje su kemijski stabilne, prenosi Medical xpress.

“Naš koautor i analitički kemičar dr. Hanno Erythropel i kolege sa sveučilišta Yale pronašli su nove kemikalije u e-tekućinama i otkrili su da nastaju kad proizvođači miješaju komponente. Postali smo zabrinuti zbog visoke razine ovih novih spojeva koji ranije nisu proučavani te smo odlučili provesti toksikološka ispitivanja”, rekao je profesor Jordt, prenosi N1.

U laboratorijskim eksperimentima istraživači su proučavali što se dogodilo kad su stanice koje prekrivaju bronhije (glavni dišni put od dušnika do pluća) bile izložene aromatičnim kemikalijama, poput vanilin i etil-vanilin, benzaldehid i cinamaldehid. Također su proučavali učinak novih kemikalija koje su nastale kao rezultat miješanja aromatičnih kemikalija s otapalima propilen glikolom (PG) i biljnim glicerinom (VG), koji su glavna otapala u tekućinama e-cigareta.

“Bronhi su izloženi parama e-cigareta kada ih korisnik udahne u pluća. Primijetili smo da su nove kemikalije otrovnije od bilo kojeg od njihovih matičnih spojeva. Nove kemikalije dobivene iz benzaldehida i cinamaldehida bile su toksičnije od spojeva dobivenih iz vanilin”, kazao je profesor Jordt.

Nove kemikalije također su aktivirale senzorne nadražujuće receptore u živčanim završecima bronha nazvane TRPV1 i TRPA1, koji su odgovorni za niz upalnih odgovora.

To može povećati broj otkucaja srca, a kod predisponiranih ljudi može dovesti do nepravilnog rada srca i povišenog krvnog tlaka. Uz to, može uzrokovati i kašalj i poteškoće s disanjem.

Istraživači su po prvi put pokazali da su čak i niske koncentracije novonastalih kemikalija uzrokovale odumiranje stanica koje oblažu bronhije.

“Ovo je prva demonstracija da te nove kemikalije nastale u e-tekućinama mogu oštetiti i ubiti stanice pluća, a vjerojatno to čine oštećujući njihov metabolizam”, rekao je Jordt.

Istraživači navode kako su ih rezultati iznenadili jer su očekivali da će ove aromatizirane tekućine u e-cigaretama biti manje otrovne.

Jordt navodi kako bi proizvođači trebali navesti sve kemikalije koje e-cigarete sadrže.

“Naši nalazi sugeriraju da e-cigarete oslobađaju nestabilne kemijske smjese koje sadrže veliku raznolikost kemijskih proizvoda s neočekivanim toksikološkim svojstvima. Jednom kada se utvrde razine toksičnosti, regulatori mogu procijeniti razinu rizika po zdravlje e-cigareta i izdati preporuke proizvođačima da smanje koncentracije kako bi ublažili rizike za prihvatljive razine “, zaključio je Jordt.

Facebook Komentari