Plan za jesen za sprečavanje proboja covida; uvode se hladna testiranja

Unatoč tome, iz novoosnovanog Povjerenstva za sprečavanje i suzbijanje epidemije covida-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina koje je osnovalo Ministarstvo rada, socijalne politike, mirovinskoga sustava i obitelji smatraju da je odrađen odličan posao, javlja N1.

Ipak, jesen predstavlja veliki izazov i neizvjesnost jer novog lockdowna neće biti, pa smatraju da se posebna pozornost mora posvetiti upravo toj ranjivoj, starijoj populaciji.

Koordinator Povjerenstva prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić za Jutarnji list navodi da je u Hrvatskoj više od 26 tisuća korisnika smještaja za starije i nemoćne osobe, djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom osigurava za više od 26 tisuća korisnika kod ukupno 868 pružatelja usluga.

“Od ukupnog broja korisnika preminulo je 0,2 posto. Naravno, svaki smrtni slučaj nas žalosti, ali u odnosu na druge zemlje, stojimo jako dobro. Primjerice, Španjolska je već krajem travnja brojila više od 16.000 smrtnih slučajeva u domovima za njegu. Procjenjuje se da je od početka travnja do kraja lipnja 27.359 korisnika domova za umirovljenike umrlo od virusa, što predstavlja 69 posto svih umrlih od virusa diljem zemlje”, govori Kolarić i dodaje kako je slično i u Švedskoj gdje je od 5500 smrtnih slučajeva nevjerojatnih 74 posto među populacijom koja živi u domovima za starije.

“Bliži nam se jesen i strah od zaraze, stoga je osnovano Povjerenstvo, no ono što moramo naglasiti jest da je odgovornost na svima nama. Moramo se ponašati odgovorno jer se mora uzeti u obzir da govorimo o iznimno osjetljivoj populaciji. Upravo zato smo jučer donijeli preporuke koje bi među ostalim pomogle u sprečavanju stvaranja žarišta i proboja u takve ustanove”, kaže Kolarić.

Preporuke se prvenstveno odnose na cijepljenje za sve korisnike sustava socijalne skrbi i zaposlenike ustanova na teret HZZO-a.

“Cijepljenjem protiv gripe korisnici se mogu zaštititi od komplikacija koje obična gripa može izazvati u slučaju da se njome zarazi istodobno s koronavirusom. To je nužno kako bi se zaštitili”, kaže Kolarić.

Povjerenstvo je preporučilo i tzv. hladna testiranja te ponovno pokretanje mobilnih timova u suradnji sa županijskim stožerima kako bi se ispitivala i kontrolirala situacija u svim domovima za starije osobe u zemlji.

Plan je i da se redefiniraju upute za ustanove unutar sustava socijalne skrbi koje izdaje HZJZ, osobito za bolesnike koji odlaze na izvanredno i redovito bolničko liječenje.

Facebook Komentari