Novi simptomi korone kod djece, povraćanje i proljev?

Britanski znanstvenici otkrili su nove simptome prilikom zaraze korona virusom kod djece, javlja BBC.

Uz dosadašnje simptome, kojih ima podosta, novi simptomi su sada i povraćanje, proljev i grčevi u trbuhu. To je zaključak znanstvenika s Queen’s Universityja u Belfastu.

Dosad su kao službeno priznati simptomi u Velikoj Britaniji vrućica, kašalj i gubitak mirisa ili okusa te bi se svatko s tim simptomima u toj zemlji trebao testirati na virus. Ovaj najnoviji zaključak donesen je na temelju pokusa u kojemu je sudjelovalo 1000 djece. Od tih tisuću, 68 ih je imalo antitijela na virus, a polovica od toga je imala neke simptome, prenose 24sata.

Groznicu je imalo 21 od 68 djece, a kašalj je također bio čest, no prijavila su ga i djeca koja su bila negativna na antitijela.

Gastrointestinalne simptome poput proljeva, povraćanja i grčeva u trbuhu prijavilo je 13 od 68 djece, što bi trebala biti premala brojka za donošenje zaključka, no jedan od glavnih znanstvenika u istraživanju Tom Waterfield prilično je zadovoljan rezultatima jer se, uvjereni su Britanci, s ovim novim saznanjem može identificirati čak 97 posto simptomatskih slučajeva.

– Znamo da, srećom, većina djece koja zaraze virusom neće biti jako bolesna, ali još uvijek ne znamo koliko ga djeca mogu širiti – rekao je Waterfield.

Gubitak mirisa ili okusa bio je još rjeđi simptom, prijavilo ga je svega šestero djece s antitijelima. Niti jedno od djece u studiji nije bilo ozbiljno bolesno niti je trebalo biti primljeno u bolnicu.

Facebook Komentari