Gravitacijski udar: Zemlju zatresao kozmički signal nakon sedam milijardi godina

Zamislite energiju osam sunca otpuštenu u isti čas, prenosi Jutarnji.

Takav je gravitacijski ‘šok-val’ koji se proširio od najvećeg zasad zamijećenog spajanja dviju crnih rupa, piše BBC.

Signal od tog svemirskog događaja putovao je sedam milijardi godina da stigne do Zemlje no i dalje je bio dovoljno jak da u svibnju prošle godine aktivira laserske detektore u SAD-u i u Italiji.

Znanstvenici kažu da je sudar dviju crnih rupa proizveo jedno jedinstveno tijelo mase 142 puta veće od našeg Sunca.

A to je doista vijest! Znanost već dugo zna za postojanje i manjih i puno većih crnih rupa. Ali ova opservacija predstavlja novu klasu tzv. crnih rupa srednje veličine koje imaju masu od 100 do 1.000 naših Sunca.

Analiza posljednje od njih stiže kao rezultat međunarodne LIGO-VIRGO suradnje koja upravlja trima sustavima za otkrivanje gravitacijskih valova u Americi i Europi.

Laserski interferometrijski instrumenti ‘slušaju’ vibracije u prostor-vremenu koje stvaraju doista kataklizmički kozmički događaji – a od 21. svibnja 2019. sve je njih pokrenuo oštar signal u trajanju od svega jedne desetine sekunde.

Kompjutorski algoritam izračunao je da su izvor posljednji momenti dviju spiralnih crnih rupa – jedne mase 66 puta veće od našeg Sunca, a druge 85 puta veće.

Udaljenost od ovog spajanja procijenjena je na 150 trilijardi kilometara.

– To je nevjerojatno, doista, kaže profesor Nelson Christensen iz opservatorija na Azurnoj obali u Francuskoj.

– Ovaj signal je putovao sedam milijardi godina. Znači, taj se događaj dogodio na pola postojanja našeg svemira i sada je mehanički pomaknuo detektore ovdje na Zemlji.

Kolizija dva svemirska objekta velikih kao 85 naših Sunca okupila je mnoge znanstvenike jer se njihovo razumijevanje o tome kako nastaju crne rupe od umirućih zvijezda ne može osloniti na događaj ovih razmjera.

Zvijezdama će, kad iscrpe svoje nuklearno gorivo, kolabirati njihova jezgra i nastat će crna rupa – ako su dovoljno velike. Ali fizički zakoni koji su, pretpostavlja se, ‘na snazi’ unutar zvijezda, sugeriraju da je nastanak crnih rupa unutar mase od 65 do 120 puta veličine Sunca – nemoguć. Umiruća zvijezda koja bi mogla nositi takve objekte, sama bi se raspala i iza nje ne bi ostalo ništa.

Ako su znanstvenici u pravu, tada je najvjerojatnije objašnjenje za postojanje objekta mase 85 naših Sunca taj da je to rezultat jednog još većeg spajanja crnih rupa.

A to, vjeruje profesor Martin Hendry sa Sveučilišta Glasgow, ima implikacije na način kako je svemir nastao.

– Ovdje govorimo o hijerarhiji spajanja, mogućem putu da se stvore sve veće i veće crne rupe. Tko zna – možda se ova 142 solarne mase velika crna rupa spoji s još većom i onda nastanu super ogromne crne rupe kakve se nalaze u središtu galaksija.

O ovom otkriću pisali su časopisi Physical Review Letters i Astrophysical Journal Letters.

– Povećavamo osjetljivost naših detektora i da – možda bismo mogli imati novu detekciju svaki dan. Imat ćemo pravu kišu crnih rupa. A to je prekrasno jer ćemo o njima naučiti mnogo više-, kaže profesorica Alessandra Buonanno s Max Planck instututa u Potsdamu.

Share This Article