Zbog korone mu propao posao, pa je našao drugi: Moj uređaj lovi sve sa temperaturom

Inženjer Zlatan Karabegović u koroni nije mirovao. Ovog je nagrađivanog bosanskog inovatora sa zagrebačkom adresom korona inspirirala da izumi nekoliko uređaja zahvaljujući kojima se na velikim skupovima poput svadbi, javnih događanja, u kinima i slično, može bez ikakvog kontakta identificirati posjetitelje i sudionike, izmjeriti im temperaturu na ulasku, i sve podatke o tome poslati u nacionalnu evidenciju. U slučaju da se potvrdi zaraza, ostale koji su bili u riziku automatski bi se o tome obavještavalo, pišu 24sata.

– Dugo se već bavim proizvodnjom samouslužnih kioska s biometrijskom identifikacijom, imam tvrtku u Londonu no namjera mi je, ako pronađem investitore, ove uređaje ubuduće proizvoditi u Hrvatskoj, gdje bih zapošljavao pedesetak ljudi. Prije korone je moja tvrtka završila projekt samouslužne hotelske recepcije, koja za 90 sekundi identificira gosta i izda mu karticu sobe. Ušli smo u razgovore sa 50 hotela za prodaju u ovoj sezoni, što je trebao biti posao od oko miijun eura. Zbog korone je sve propalo, jer je gostiju manje, a i riječ je o ekranima na dodir, započinje Karabegović svoju korona-izumiteljsku priču.

– Mislio sam, gotovo je, bankrotirat ću. Ali jedne je noći, još u snu, u meni nešto ‘proradilo’. Ustao sam, i u piđami sjeo za računalo projektirati mali portabl koji će koristiti sve funkcije velikog kioska, ali skeniranje neće biti na skeneru na koji treba staviti osobni dokument nego kamerom, izdaleka. Tri dana nisam izlazio iz piđame, samo sam radio. Prototipovi su napravljeni, sad tražim investitore za serijsku proizvodnju, opisuje Karabegović kako je teklo njegovo korona-izumiteljstvo.

Pojavom zaraze, dodaje, ljudi su se počeli plašiti dodira, zato će beskontaktni uređaji, smatra, biti sve potrebniji.

Smart check uređaj koji je izumio i patentirao će beskontaktno evidentirati posjetitelje na događanjima, kupce u trgovačkim centrima, i podatke o njima prosljeđivati nadležnoj epidemiološkoj službi. Detektira i skenira lice i osobni dokument, uspoređujući je li riječ o istoj osobi. Broj mobitela se unosi govorom, a uređaj nudi i beskontaktno mjerenje temperature.

Smart portable pak služi bankama, hotelima, javnom prijevozu, klubovima i slično, za beskontaktnu kupnju i izadavanje ulaznica i karata, različitih kartica. Također može mjeriti temperaturu kupca, i u slučaju da je ona povišena, spriječiti kupnju karte odnosno ulaznice. Sve su komande govorne. Biometrijska provjera osoba usklađena je sa zakonodavstvom EU, zaključuje Karabegović. Uređaji su mali i lagani, lako prenosivi, i mogu se uzeti u najam.

– Ako ste primjerice bili u kinu, i uvedeni ste u bazu podataka, a za nekog tko je sjedio iza vas se ustanovi da ima koronu, na mobitel ćete dobiti poruku o tome pa nećete otići baki na ručak nego ćete se odgovorno ponašati. Ovime sam svoje znanje Vladi stavio na raspolaganje, želim pomoći dok se ne otkrije lijek ili cjepivo. Ako mi Vlada otvori vrata, ovo može postati i jako dobar izvozni proizvod – kaže izumitelj.

Facebook Komentari