Pronađen 10 puta zarazniji soj korone: Ako ne promijenimo nešto, slijede nove epidemije

Raste rizik od epidemija zaraznih bolesti koje se šire sa životinja na ljude, upozorila je znanstvenica Sarah Gilbert koja predvodi istraživanje cjepiva protiv COVID-19 bolest na britanskom sveučilištu Oxford, piše Večernji.

Profesorica Gilbert ističe da je zbog ljudske aktivnosti i globalizacije, odnosno načina na koji se stvari odvijaju u svijetu, izgledno da će zoonotske infekcije izazvati epidemije u budućnosti. – Veća gustoća stanovništva, više putovanja, krčenje šuma – sve ove stvari mogle bi izazvati nove epidemije, a onda će se nešto proširite i dalje – kazala je Gilbert za The Independent.

Većina znanstvenika vjeruje da je novi koronavirus na čovjeka prešao sa šišmiša, vjerojatno putem tržnice u Wuhanu. I drugi smrtonosni virusi poput ebole, SARS-a, virusa zapadnog Nila, također su sa životinja prešli na čovjeka.

Upozorenje stiže u trenutku kad su se pojavile informacije o mutiranom soju novog koronavirusa u Indoneziji, Singapuru i Maleziji, a za kojeg se vjeruje da je 10 puta zarazniji od originalnog soja SARS-CoV-2. Cjepivo koje razvija sveučilište Oxford čeka rezultate treće faze testiranja, a ako se dokaže njegova učinkovitost, znanstvenici s Oxforda se nadaju da bi moglo biti široko dostupno do kraja tekuće godine.

Facebook Komentari