Asteroid veličine auta mogao bi pogoditi Zemlju, poznat je i točan datum kada će ući u atmosferu

Osim pandemije koronavirusa, gospodarske kataklizme i prirodnih katastrofa, svijet bi do kraja 2020. godine mogao pogoditi i – asteroid. Prema prvim procjenama NASA-e, to bi se moglo dogoditi baš 2. studenoga, samo 24 sata prije nego što Amerikanci izađu na birališta kako bi izabrali svog novog predsjednika, piše Jutarnji.

Riječ je o malenom asteroidu koji je kalifornijski opservatorij u San Diegu na udaljenosti od 420.000 kilometara uočio još 2018. godine te mu je nadjenuo kraticu 2018VP1 i kao takvog ga klasificirao pod “malo tijelo u svemiru”. S obzirom na to da nije veći od prosječnog osobnog automobila, svemirska agencija tvrdi da od njega ne treba strahovati, zato što su temeljem 21 opservacije koje su se odvile tijekom 12.968 dana zaključili da rizik opasnosti za planet Zemlju nije veći od 0,41 posto.

“U slučaju da 2. studenoga uđe u Zemljinu atmosferu, zbog svoje će se veličine odmah raspasti”, objasnila je NASA u službenom priopćenju, napomenuvši da zbog dogovora koji ima s američkim Kongresom upozorava na sve uočene asteroide, neovisno o njihovoj stvarnoj opasnosti.

Nema sumnje da bi kampanja Donalda Trumpa rado iskoristila ovaj svemirski, relativno bliski susret kako bi pokušala odgoditi izbore, no to im do sada nije pošlo za rukom niti po jednoj osnovi, pa ni pozivajući se na epidemiju za koju su tvrdili da nije opasna. Ništa od toga, ali sasvim je jasno da postoje brojni teoretičari zavjere koji u tome vide “znak” i prema tome će odlučiti za koga glasati.

Da baš ne možemo sto posto vjerovati NASA-i potvrđuje vijest koju je CBS NEWS objavio 18. ovog mjeseca. Evo vijesti:

“Asteroid veličine automobila prošao je najbliže Zemlji što je poznato. A znanstvenici su saznali da dolazi tek nekoliko sati prije nego što je projurio pored plavog planeta. Asteroid 2020 QG, ranije poznat kao ZTFoDxQ, prošao je pokraj Zemlje u nedjelju 16. kolovoza oko šest sati ujutro po hrvatskom vremenu, a bio je stvarno blizu, svega 1830 milja (2945 kilometara)”.

Evo i izjave NASA-e: “Near-Earth Asteroids (asteroidi blizu zemlje) prolaze neprestano pokraj Zemlje, ali 2020 QG je prošao bliže nego ijedan dosad, a da nije došlo do sudara”. Astronomi se opravdavaju da je takve asteroide teško vidjeti jer su – maleni. I jer jure jako brzo – 27.600 milja na sat ili gotovo 8 milja u sekundi.

Ali, možemo biti mirni, 2018VP1 je viđen pravodobno, neće biti tako blizu, pa će Amerikanke i Amerikanci moći mirno birati.

Facebook Komentari