Djeca teško prenose virus dalje i dobro je da opet krenu u školu

Dobro je da djeca krenu u školu, i sigurno je, rekao je na predavanju u Ministarstvu obrazovanja poznati svjetski virolog Giorgio Palú sa Sveučilišta u Padovi. U Hrvatsku ga je dovela naša poznata liječnica iz tamošnje bolnice, dr. Nela Sršen, a ugostio ministar Radovan Fuchs, pišu 24sata.

– Djeca ne samo da se jedva zaraze nego vrlo teško virus dalje prenose – kazao je virolog. Imaju mnogo jači imunološki sustav, pojasnio je te dodao kako različiti imunološki sustavi različito reagiraju na virus, na što, zanimljivo je, pozitivno mogu utjecati čak i neka druga cjepiva.

Vrlo je mnogo zaraženih koji, međutim, nisu i bolesni, odnosno nemaju simptome.

Smrtnost od korone je 3,5 posto, kaže, ali na potvrđenim slučajevima zaraze.

To jest veća smrtnost od gripe, no protiv nje već jako dugo imamo i cjepivo, što isto onda treba uzeti u obzir. U 90 posto slučajeva od korone umiru stariji od 90 godina.

Unatrag deset godina svijet je na epidemije i pandemije potrošio oko 220 milijardi dolara, kaže znanstvenik.

– Uništili smo planet, a 20 posto novih virusa dolazi od insekata, među kojima se stvaraju i nove vrste, primjerice komaraca. Ovaj će virus ostati s nama, postati endemski – kaže virolog.

Tri su moguća scenarija za Covid-19.

– Prvi je da će nestati, drugi da će ostati, ali sporadično zaražavati, a treći je da će postati sezonski, no zbog širenja s vremenom će postati i mnogo manje opasan za ljudski rod. Smanjit će se njegova sposobnost širenja – rekao je jučer Palu.

Virolog tvrdi da je čak 95 posto ljudi s bolešću Covid-19 bez ikakvih simptoma i zato se ova bolest tako brzo širi.

Ovaj virus neće ubiti svijet, dodaje, kao što je to prije sto godina učinila, primjerice, španjolka, od koje je tad umrlo od 50 do 100 milijuna ljudi.

– Tad nije bilo antibiotika, nije bilo intenzivne skrbi, koječega što danas imamo – kaže virolog.

Veliku ulogu u zaštiti od Covid-19, dodaje, imaju naše T-krvne stanice, zadužene za borbu protiv virusa u tijelu. Već dugo znanstvenici širom svijeta govore da imunitet na koronu ne ovisi samo o antitijelima koja dobivamo nakon bolesti nego i o našem urođenom imunitetu.

Pretpostavlja se da T-stanice znatno dulje štite od antitijela.

Facebook Komentari