Ustavnopravna stručnjakinja poručila Stožeru: Svaka struka zna svoje. Poslušajmo, za promjenu, i pravnike

Ustavnopravna stručnjakinja Sanja Barić oglasila se na fb-u oko mjera za suzbijanje pandemije koje donosi Stožer :

“Govorimo tako, mi neki dosadni ustavni pravnici, o problematičnom djelovanju Stožera (od pravne osnove preko nadzora do konkretnog sadržaja)… pa sada kada se događa da izlazimo iz područja za koje su neki smatrali da je kritizirano zbog navodne političke pristranosti (izbori, mise, rad trgovina nedjeljom itd.)…sada bi valjda konačno mogli uistinu doživjeti naše priče o vrlo ozbiljnim implikacijama nepoštivanja ustavnopravnog načela razmjernosti (proporcionalnosti).

Riječ je, naravno, o zatvaranju teretana i fitness centara.

Bez ulaženja u detalje, opet ponavljam da svaka pojedinačna mjera mora biti:

– propisana zakonom (ili na zakonskoj osnovi utemeljena – hajd’mo reći da donekle jest, premda i dalje imam ozbiljne probleme s ograničavanjem ljudskih prava izvan 2/3 većinom saborskih zastupnika propisanog zakonskog okvira i bez jasnog mehanizma demokratske i sudske kontrole);
– služiti legitimnoj svrsi (to jest – zaštita javnog zdravlja);
– biti odgovarajuća za postizanje gore navedene legitimne svrhe (vrlo upitno za ovu zabranu, bez osobitih dokaza o tome što se smatra žarištem, koji to broj ljudi, gdje itd.);
– razmjerna u svakom pojedinačnom slučaju (vrlo vrlo vrlo upitno budući da je zabrana generalna i bezuvjetna za cijelu županiju).

Nemojmo se gledati preko nišana i s nepovjerenjem, svaka struka zna svoje. Poslušajmo, za promjenu, i pravnike, kaže Sanja Barić.

Facebook Komentari