Na njih cjepivo možda neće djelovati: Pretile osobe u najvećem su riziku od koronavirusa

Pretilost udvostručuje rizik od ozbiljnih komplikacija uzrokovanih bolešću Covid-19, ustanovili su znanstvenici, prenosi Jutarnji.

Dodaju kako je smrtnost od virusa u pretilih osoba gotovo 50 posto veća, piše BBC.

Navode kako pretilost uzrokuje brojne bolesti, poput dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Uz oslabljeni imunosustav, koronavirus može biti fatalan, rekli su.

Znanstvenici navode i kako su pretile osobe u opasnosti da na njih neće djelovati cjepivo protiv novog koronavirusa, odnosno, da će biti manje učinkovito. Temelje to, kako su rekli, na činjenici da cjepiva slabije djeluju na ljudima čiji je BMI (Indeks tjelesne mase) iznad 30.

Tim sveučilišta u Sjevernoj Karolini pomno je sagledao podatke 75 studija diljem svijeta koje su uključivale više od 400 tisuća pacijenata.

Otkrili su da pretili ljudi imaju dvostruko veću šansu završiti u bolnici ako se zaraze koronavirusom te je 74 posto vjerojatnije da će uslijed zaraze završiti na intenzivnoj njezi. Novo istraživanje podupire već postojeće studije koje su izveli znanstvenici iz Velike Britanije.

Profesor Barry Hopkin koji je vodio studiju rekao je da je rizik od obolijevanja od koronavirusa za pretile osobe “viši nego što se očekivalo”.

Rekao je da zdrava prehrana mora postati prioritet, naglašavajući kako je ključno smanjiti prekomjeran unos šećera, te procesirane industrijske hrane.

Objašnajva kako pretilost vodi do niza bolesti, ali i slabi ljudski imunološki odgovor na virus te predstavlja velik i značajan pritisak na organe. Posebno je zabrinut zbog moguće neučinkovitosti cjepiva kod pretilih osoba.

– Istraživači bi morali posvetiti više pozornosti na to kako će cjepivo (ne)djelovati kod osoba s pretiološću – kazao je.

BBC podsjeća kako procjene govore da je na svijetu više od 20 posto pretilih osoba, a u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama te su brojke krajnje uznemirujuće i dosežu više od 60 posto. Razumijevanje njihovog imunološkog odgovora na koronavirus i cjepivo krucijalno je.

Facebook Komentari