Novaković: Imamo kontradiktorne informacije oko odlaska Milanovića u Albaniju

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković komentirala je odlazak predsjednika Zorana Milanovića u posjet Albaniji.

Predsjednik Zoran Milanović nije davao izjave u Gruborima jučer, ali je njegov Ured priopćio da je predsjednik 12. i 13. kolovoza s Hvara otišao u Albaniju na poziv premijera Edija Rame, u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti pa su troškovi puta podmireni iz proračuna, a smještaj je osigurao domaćin. S Pantovčaka su ponovili da Zoran Milanović nije savjetovao albanskog premijera, zbog čega je i prijavljen za sukob interesa.

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, potvrdila je da je odgovor stigao danas popodne kao i da postoje neke kontradiktorne informacije.

“Povjerenstvo ima iz njegovog Ureda dopis kojim se mediji obavještavaju da će 12. i 13. kolovoza biti odsutan jer ima privatni put u Albaniju. S druge strane dobili smo dopis da je bio na službenom putu. Nismo dobili dokumentaciju koju Povjerenstvo traži kako bi se potvrdilo ono što dužnosnik navodi. Morat ćemo ponoviti dopis kako bismo dobili dokumentaciju iz koje se vidi tko je platio put, zbog čega je išao, je li išao službeno ili ne, ovo samo očitovanje nije dovoljno”, kazala je Novaković za RTL Danas dodajući da će se Povjerenstvo nastaviti baviti ovim slučajem.

Predsjednica Povjerenstva podsjeća na odlazak bivše predsjednice Grabar-Kitarović u SAD te putovanje u Helsinki za koje nikad nisu dobili dokumentaciju.

“Nadam se da ovo neće biti još jedan Helsinki i da ćemo dobiti dokumentaciju iz koje se može nešto zaključiti i zatvoriti predmet.”

Ozbiljniji pristup imovinskim karticama

Istječe rok za predaju kartica članova nove Vlade. Novaković je kazala da one još pristižu te da treba proći još neki period da ih dobiju i u fizičkom obliku. Nakon toga prolaze administrativnu provjeru, a sve bi trebale biti objavljene za nekih 10-ak dana. Ako je netko ne preda, u roku od 15 dana morat će podnijeti Povjerenstvu karticu.

Naglasila je da se puno ozbiljnije pristupa imovinskoj kartici zbog afera koje su bile prisutne prošle i pretprošle godine. Poziva one koji imaju nedoumice, da im se obrate za pomoć.

Afera Beroš – Zadravec nije slučaj za Povjerenstvo

Priča dana je afera oko telefonskog razgovora Vilija Beroša i Dijane Zadravec. Novaković je kazala da je i Povjerenstvu snimka bila interesantna.

“U ovom trenutku se ne vidi da postoji neki privatni interes koji bi se miješao s javnim interesom dužnosnika Beroša. Ako bi isplivali podaci o nekom njegovom privatnom interesu, tada bi mogli otvoriti predmet. Ako postoji sumnja za neko kazneno koruptivno djelo, to su onda neke druge institucije koje bi se trebale time baviti”.

S premijerom Plenkovićem Novaković je završila i na sudu zbog svojih odluka. Kaže da je u kontaktu s ministrom Malenicom koji radi na novom zakonu o sukobu interesa te su imenovali svoje predstavnike u radnu skupinu. Zakon čekaju već 2-3 godine, a kada će biti, kaže da ne znaju.

“Želimo da se zakon poboljša, ali ne na način da se naše ovlasti smanje, nego naprotiv povećaju. Puno toga čekamo,sudske odluke u vrlo bitnim predmetima, koji će odrediti daljnji put zakona. Čin se da će biti zanimljiva jesen”, kaže Novaković dodajući kako očekuje da će zakon biti donesen do kraja godine, prenosi N1.

Kako je izgledao Milanovićev boravak u Albaniji: Evo što su pisali tamošnji mediji

Facebook Komentari