Korona u dva Doma za starije u Dalmaciji: 15 ljudi je zaraženo

S novim rekordnim brojem zaraženih u Hrvatskoj stigla je i loša vijest o proboju virusa u dva Doma za starije i nemoćne u Dalmaciji. Radi se o ustanovama u Kaštelima i Podstrani, pišu 24sata.

Kako javlja Dalmacija News, u Podstrani je zaraženo troje štićenika i jedan djelatnik, a čak 11 slučajeva zaraze potvrđeno je u Kaštelima. Navodno se štićenici iz te dvije ustanove prebacuju u splitsku bolnicu kako bi se evakuirao prostor i kako bi se smanjila mogućnost zaraze u domovima.

I ranije su domovi za starije i nemoćne bile poseban problem, upravo zbog štićenika koji najčešće već pate od kroničnih bolesti i na koje korona virus puno jače utječe. Podsjetimo, u Domu u Vukovarskoj u Splitu je, uz desetke zaraženih, preminulo 19 štićenika.

Još je nekoliko domovina sa šireg splitskog područja ušlo u “crnu statistiku”.

Županijski stožer civilne zaštite uputio je u srijedu, zbog velikog broja zaraženih na području Splitsko-dalmatinske županije, zahtjev Nacionalnom stožeru da im odobri mjere koje će na snazi biti s prvim satom četvrtka, a provodit će se 14 dana,

Na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u Nastavnome zavodu za javno zdravstvo rečeno je da će se zatvoriti teretane i fitness centri, zabraniti organizirane sportske rekreacije​, da je nošenje maski obavezno u zatvorenim prostorima s više od tri osobe, a održavanje vjenčanja i svadbenih svečanosti dopušteno je do maksimalno 50 osoba​.

Gradski i općinski stožeri civilne zaštite pojačat će kontrolu provođenja mjera, kao i organizatora događanja​,a zabranjuju se posjeti domovima za starije​ i organizacija smjenskog rada gdje god je to moguće​. ​

Facebook Komentari