Pupovac: Ubijeni su s rukama podignutima u zrak

Srpsko narodno vijeće u Gruborima je organiziralo komemoraciju za civilne žrtve rata ubijene tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja.

Nakon operacije Oluja u Gruborima je ubijeno šest srpskih civila. U zaseoku 20 kilometara od Knina bili su pripadnici Ujedinjenih naroda koji su, kad su došli u selo, zatekli kuće u plamenu i pronašli šest tijela. Samo dvoje srpskih civila bilo je mlađe od 60 godina.

Okupljenima se prvo obratio Milorad Pupovac, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća, piše dnevnik.hr.

“Od 6. kolovoza 1995. do početka rujna na području sela Plavno ubijeno je najmanje 24 ljudi, stanovnika ovoga sela i njegovih zaseoka, mahom starije životne dobi. Ubijeni su dok su čuvali stoku, radili u polju ili ležali u bolesničkoj postelji. Ubijeni su s rukama podignutima u zrak. Nisu bili vojnici, nisu bili naoružani i nisu mogli nikome nauditi. Nisu mogli ni sami sebe obraniti”, rekao je Pupovac.

“Svaki zločin mora biti kažnjen”

Kazao je kako su srpske žrtve ubili pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije.

“Nitko nije odgovarao za taj zločin. Sudovi su propustili utvrditi tko je počinio te zločine”, rekao je i dodao kako je iskorak poput ovog današnjeg trebalo napraviti puno ranije.

Izrazio je nadu kako će se stanovnici Grubora vratiti u selo i obnoviti svoje domove.

“Posvetit ćemo se obnovi života nakon dugog razdoblja smrti u ovom mjestu”, zaključio je Pupovac.

Boris Milošević u svom je govoru kazao kako su u slučaju Grubori zakazali policija, DORH, mediji i cjelokupna javnost.

“Nitko nema pravo ušetati u selo i ubiti šestero nevinih. Svatko odgovoran za zločin mora biti kažnjen, a svaka žrtva priznata, bez obzira na nacionalnost. Vrijeme je da mržnja prestane i da se ne prenosi na nove generacije. Pozivamo vas da se vratite”, poručio je Milošević, piše dnevnik.hr.

Važne poruke iz Grubora Miloševića i Medveda

Facebook Komentari