HZJZ objavio u kojim se mjestima zarazilo najviše turista

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je na stranicama izvještaj za prethodnih tjedan dana kojeg su obilježile rekordne brojke novooboljelih u Hrvatskoj, piše Večernji.

Kako navode, u razdoblju od 17.8. do 24.8. sve županije zabilježile su novoboljele slučajeve bolesti COVID-19. Najviše novooboljelih bilježi Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Grad Zagreb te Šibensko-kninska i Zadarska županija koje imaju jednak broj novooboljelih u posljednjih tjedan dana.

– Najveću 7-dnevnu stopu također ima Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Šibensko-kninska i Brodsko-posavska županija – ističu. Prema podacima HZJZ-a, postotak zaraženih na svadbama nije toliko velik koliko se smatra. U preteklih sedam dana potvrđeno je da se na svadbama zarazilo samo 1,68 posto slučajeva Najviše turista se u periodu od 7. srpnja do 24. kolovoza zarazilo u Makarskoj, a od njih 70 ih je čak 63 državljana Austrije. Najveći oboljelih kao mjesto izvora žarišta navodi ljetovanje te izlaske u noćne klube, a u posljednje se vrijeme ističe zamjetan udio oboljelih igrača manjih nogometnih klubova.

– Prošli tjedan je u Gradu Zagrebu zabilježen veći broj oboljelih iz NK Rudeš, te nekolicina iz NK Lokomotiva, u Splitsko-dalmatinskoj županiji obolio je jedan nogometaš čiji je klub igrao utakmicu s NK Marsonia iz Slavnoskog Broda. Ovaj tjedan zabilježen je još jedan oboljeli iz kluba iz Splitsko-dalmatinske županije te je obolio i veći broj igrača iz NK Marsonia. Oboljela su i dva igrača NK Vrbovec, a još 5 igrača imaju simptome – navode.

Isto tako, zabilježeni su importirani slučevi s Kosova, BiH i zemalja Europske unije. – Županijski epidemiolozi na terenu posljednjih su tjedan dana pod veliki pritiskom zbog povećanog priljeva novoboljelih osoba čija epidemiološka obrada osim intervjua (uzimanja epidemiološke anamneze) uključuje i obradu kontakata – odnosno kontaktiranje svih osoba koje pojedini oboljli koji nije iz samoizolacije navede. Unatoč tome, prema informacijama s terena , naročito u najpogođenijoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, i dalje nemaju zaostatke u obradi oboljelih osoba i njihovih kontakata – stoji u izvješću HZJZ-a.

Facebook Komentari