Covid aplikaciju nitko neće, javio se samo jedan zaraženi

Mobilna aplikacija za praćenje kontakata i potencijalne zaraze koronavirusom, koju je Hrvatska predstavila među prvima u Europi nije baš zaživjela među domaćim korisnicima, pišu 24sata.

U mjesec dana preuzelo ju je 50 tisuća korisnika, ali samo jedna osoba podijelila je s drugima da je zaražena, javlja RTL.

Aplikacija covid-19 razvijena je u APIS-u. Pod pretpostavkom da dvije osobe imaju instaliranu aplikaciju, da razgovaraju na udaljenosti manjoj od dva metra dulje od 15 njihovi će telefoni razmijeniti tzv ključeve. Tu informaciju pamtit će idućih 14 dana. Isto vrijedi i za sve ostale kontakte.

“Ja kažem aplikaciji da imam covid na temelju pozitivnog nalaza i verifikacijskog koda tako da ne postoji način da se s tim manipulira. Kontakti će dobiti obavijestrda ste dana toga i toga bili u kontaktu s osobom koja ja je zaražena”, rekla je voditeljica komunikacija APIS IT-a, Juliana Štrbić.

Pritom nećete dobiti podatke gdje ste zaraženi niti od koga. Tek poruku koja će, ovisno o vremenu druženja, naznačiti razinu rizika i daljnje korake.

“Svakom novom instalacijom raste pretpostavka za uspjehom. Naravno da ako se vozimo tramvajem ili idemo u šoping centar mi ne možemo znati s kim smo se susreli, a aplikacija će na jedan benevolentan način evidentirati i omogućiti razmjenu informacija”, rekao je voditelj službe e-zdravstvo Ministarstva zdravstva Hrvoje Belani.

U proteklih mjesec dana samo je jedan korisnik, i to prošli tjedan, unio je verifikacijski kod. Aplikaciju je preuzelo 50.000 građana.

“To je oko 1 posto. U rangu smo Poljske, Austrija i Italija imaju od 7 do 10 posto. Irska čak 30 posto”, rekao je Belani.

Facebook Komentari