Brinu o više od stotinu djece: Sve testiramo, ako virus probije u bolnicu, gotovi smo

Ravnateljstvo Specijalne bolnice Gornja Bistra, u kojoj boravi više od stotinu djece, uvelo je mjeru testiranja na koronu svih djelatnika i volontera koji se s godišnjeg odmora vraćaju na posao, pišu 24sata.

Tako su prošli tjedan, kako doznajemo, otkrili dva slučaja – test je pokazao da su zaražene jedna medicinska i još jedna nemedicinska djelatnica, dok je još jedan zaposlenik zbog kontakata s njima morao u samoizolaciju.

– Preduvjet za povratak na posao je negativan test i mišljenja sam da bi takva mjera bila dobra za sve zdravstvene ustanove. Za nas svakako, jer su naši pacijenti smješteni na malom prostoru i korona bi se, da ovamo uđe, brzo širila. Kod naše bi djece bilo teško razaznati simptome i situacija ne bi bila dobra – rekao nam je zamjenik ravnatelja bolnice Ivan Šoštarčić. Potvrdio je da su dvije djelatnice pozitivne na koronu, ali je ona kod njih otkrivena prije povratka na posao.

U Gornjoj Bistri borave djeca koja boluju od kroničnih bolesti ili bolesti kojima je dug tijek liječenja te su, radi nemogućnosti pravilnog tretmana u obitelji, smještena u ustanovu.

Hvalevrijedan potez bolnice u Bistri, koja brine o posebno ranjivoj skupini pacijenata, svakako bi trebale preslikati i druge zdravstvene ustanove, kao i, primjerice, domovi za starije i nemoćne. Zasad je i kod njih obavezno samo mjerenje temperature, no sigurno bi puno više pomoglo i redovito testiranje zaposlenika ili barem testiranje nakon vraćanja s godišnjih odmora.

Kako je nedavno naglasio i znanstvenik Ivan Đikić, ali i drugi stručnjaci, testiranje bi trebalo u cijeloj državi biti obimnije, češće, pa bi onda detektirani bili i asimptomatski slučajevi, oni bez vidljivih simptoma.

Takvih je, pretpostavlja se, između 15 i 20 posto, i iako još nije utvrđeno mogu li ostalima prenijeti dovoljnu količinu virusa da ih zaraze, predstavljaju potencijalnu opasnost. Kako je na svojem Facebook profilu napisao znanstvenik Gordan Lauc, virus u nosu potvrđen PCR testom ne znači da je netko bolestan, i još nije potpuno jasno može li takva osoba širiti koronu u dovoljnim količinama da netko od nje oboli. No osoba koja još nema simptome, a razvit će ih za dva do tri dana, raspršuje veliku količinu virusa i može zaraziti druge.

Zato bi testiranje zaposlenika u ustanovama po povratku s godišnjih odmora, ali i redovitije, mogla biti dobra mjera za suzbijanje širenja zaraze među najranjivijima. I odgojiteljice u vrtićima s kojima smo razgovarali kažu da ne bi imale ništa protiv toga. Začuđene su, kažu, što se svi pouzdaju samo u mjerenje temperature uoči dolaska na posao, pa i nakon godišnjeg.

Facebook Komentari