Capak: Imamo oko 15-20 posto asimptomatskih slučajeva

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako je današnji cilj sastanka s lokalnim stožerima bio da se procjene epidemiološke situacije spuste na lokalnu razinu te da smatra kako oni koji su na licu mjesta mogu najbolje uočiti problem i izvor zaraze, pišu 24sata.

– Kad ćemo imati informacije od lokalnih stožera o tome, onda je nacionalni stožer može donositi usmjerenije mjere. Dosad kad smo donosili horizontalne mjere koje se odnose na sve županije, uvijek postoji mogućnost da za nekoga ta mjera bude prestroga ili mu ne treba – rekao je za RTL Danas i dodao kako je uvijek negdje situacija bolja, a drugdje lošija. Ističe kako će na ovaj način postojati mogućnost da se mjere usmjere tamo gdje je postoji problem.

U posljednja dva tjedna je među svim testiranima 11 posto pozitivnih. Na pitanje je li to zabrinjavajuće i postoji li država u Europi koja stoji gore od Hrvatske, po tom pitanju, Capak je rekao kako nije gledao podatke za druge zemlje, ali da je to jedna teška situacija.

– Zbog ovog velikog broja oboljelih koji imamo u zadnja dva tjedna ili 10 dana nam je taj postotak značajno porastao. Inače smo mi kontinuirano bili ispod 5 posto i imali smo jako dobar postotak. Međutim, ovi veliki broje vi su nas podigli i mi se nadamo da ćemo te velike brojeve uspjeti smanjiti i vratiti se ispod 5 posto – poručio je.

Svjetska zdravstvena organizacija u svojim smjernicama kaže da kada je iznad tih 5 posto, situacija nije pod kontrolom.

– Mi ne mislimo da situacija nije pod kontrolom. To je samo jedan pokazatelj. Mi imamo jako dobre pokazatelje koji govore o identifikaciji izvora zaraze i načina na koji su se zarazili jer naši epidemiolozi rade ogroman posao jer sa svakim razgovaraju i identificiraju gdje se mogao zaraziti, pronađe potencijalne kontakte. Po nama je najvažniji pokazatelj koliko imamo neriješenih slučajeva. A imamo ih malo – rekao je Capak.

Na pitanje stoji li računica da ako više testiramo, onda imamo i više pozitivnih, Capak je kazao da to “relativno stoji”.

– Kada bi masovno testirali, sigurno bi pronašli i one asimptomatske, kojih prema našim zadnjim podacima, ima oko 15-20 posto. Tako da bi sigurno pronašli više – rekao je Capak.

– No to je pitanje cost efektivnosti. Ako više testirate, više ste i novca potrošili, a pitanje je hoćete li naći dovoljno više pozitivnih da bi financijski pokrili takvu mjeru – rekao je Capak.

Maske u školi nisu potrebne ukoliko je moguća distanca od 1,5, odnosno dva metra za srednjoškolce, rekao je danas ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio upute za početak nove školske godine.

Na pitanje je li to generalna preporuka za jesen i zatvorene prostore, Capak je istaknuo kako je najvažnija mjera upravo – distanca.

– Nakon toga dolazi maska. U školama je teško provesti to da svi nose maske i da ih nose pravilno svih pet, šest ili sedam sati koliko su u školi. U ovome trenutku smo se odlučili za distancu i dali smo preporuku ukoliko se distanca ne može ostvariti sa cijelim razredom da se razred podijeli na pola pa da dio djece prati nastavu online, odnosno postoje različite mogućnosti jer mislimo da je distanca najvažnija – kazao je Capak i dodao da je maska potrebna tamo gdje je nemoguće izbjeći susret i bliski kontakt kao u javnom prijevozu i trgovinama.

Na pitanje je li za očekivati da škole postanu nova žarišta kazao je da se nada da do toga neće doći.

– Epidemiolozi će sigurno imati oko škola posla jer su respiratorne infekcije jako česte u dječjoj dobi. Posebno kada dođe jesen i hladnoća. Tada će sasvim sigurno biti problema i epidemiolozi će trebati skupa s liječnicima primarne zdravstvene zaštite i školskim liječnicima sudjelovati u tome. No, nadamo se da će se do početka školske godine situacija relativno pročistiti i da ćemo imati manji broj zaraženih. Pogotovo, među djecom – kazao je Capak.

Facebook Komentari