Savezne države California, New York i Texas odlučit će 3. studenog 2020. godine novog predsjednika SAD-a.

Predsjednička kampanja sveameričkih Predsjedničkih izbora jedinstvena je, jer se odvija u sjeni pandemije COVID-19  koja je  Svijet u cjelini, ali i SAD pogodila osobito snažno. Da se vodi bespoštedna borba do samog kraja, govori i podatak da je aktualni američki predsjednik i Republikanac Donald John Trump objavio bizaran spot na svom Twitter računu protiv svog predsjedničkog protukandidata iz redova Demokratske stranke, Josepha Robinettea „Joea” Bidena, Jr. , u kojem se aludira da je Joseph Robinette „Joe” Biden Jr. pedofil.

Osim toga, aktualni američki predsjednik Donald John Trump nedavno je ustvrdio da je njegov protivnik na američkim predsjedničkim izborima, Joseph Robinette „Joe” Biden Jr. “protiv Boga”, iako, mora se priznati, sam Biden često govori o svojoj katoličkoj vjeri koja ga vodi u obnašanju javnih dužnosti, prenosi britanska novinska agencija REUTERS.

Nadalje, Joseph Robinette „Joe” Biden Jr., obilježen je velikom obiteljskom tragedijom i u sutonu dugogodišnje političke karijere, napokon je uzdignut za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke u Sjedinjenim Američkim Državama.

Demokrati se nadaju da će upravo on, unatoč svojoj visokoj dobi, pobijediti predsjednika Donalda Johna Trumpa, kojega je mnogim Amerikancima, ako je suditi po anketama koje mnogi ozbiljni tamošnji i svjetski analitičari i osporavaju, već dosta.

Dok je aktualni američki predsjednik Donald JohnTrump u Bijelu kuću donio, po pisanju nesklonih mu medijima, bahatost i bombastičnost, prekršivši mnoge uzuse ponašanja i raskinuvši važne međunarodne sporazume, Joseph Robinette „Joe” Biden Jr., samoproglašeni borac za jedinstvo nacije koji potječe iz radničke klase i njeguje osobni odnos s biračima, mnogima ulijeva povjerenje.

Sijede kose, šarmantna osmijeha i s dugogodišnjim iskustvom senatora, ostavlja dojam dobrodušnog djedice koji bi možda mogao smiriti podijeljenu američku naciju, prenosi francuska novinska agencija AFP.

I dok tog 77-godišnjeg političkog veterana aktualni američki predsjednik Donald John Trump ismijava kao „Pospanog Joea”, on je uvjeren da će nakon Trumpove turbulentne vladavine Amerikancima dobro doći malo mira.

Donald John Trump svoju politiku sažima riječima „pobijediti, pobijediti, pobijediti”.

Joseph Robinette „Joe” Biden Jr., koji je za svoju potpredsjedničku kandidatkinju izabrao Afroamerikanku indijskih korijena i iskusnu tužiteljicu Kamalu Devi Harris, ističe da je riječ o nečem daleko većem: „Borbi za dušu Amerike”.

„Radničke obitelji trebaju nekoga na svojoj strani… jer s ovim predsjednikom to sigurno nemaju”, naglasio je danas Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr. te zaključio riječima  – „To će se promijeniti”.

No, da nije sve tako ružičasto u redovima Demokratske stranke govori i činjenica da potpredsjednička kandidatkinja Demokratske stranke na izborima 3. studenoga, koju je predsjednički kandidat Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr. nedavno imenovao na to mjesto, 55 – godišnjakinja Kamala Devi Harris, bivša državna tužiteljica u američkoj Saveznoj državi Kaliforniji koja se ponosi svojim podrijetlom – majka joj je rođena u Republici Indiji, a otac na  Jamajki – svojedobno je medijima izjavila: “Ta sam mala cura bila ja”, rekavši o svojoj integraciji u bjelačke škole, kad se Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr. tome oštro protivio te tog istog Bidena, Kamala je optužila 2019. godine za provođenje rasiističkih politika u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.
I tako, nakon svih objeda i napada na njega od strane Kamale Devi Harris, Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr. nju delegira za potpredsjednicu. Mnogi ozbiljni analitičari u Europi i Americi su mišljenja da unatoč oduševljenju ‘ljevice’ u U.S.A. glede tog Bidenovog poteza te anketama koje govore u prilog Bidenu, Republikanci i Donald John Trump nisu ‘bolje oružje’ pred sveameričke izbore niti mogli sanjati: Kamala Devi Harris, potpredsjednica Demokrata na to mjesto imenovana je od “rasiste” (njene riječi; op.a.) predsjednika Demokrata i predsjedničkig kandidata Josepha Robinettea „Joea” Bidena, Jr., te naglašavaju da će Demokrati doživjeti debakl na izborima 03. studenog 2020. godine  te da će ih Donald John Trump doslovce – ‘pomesti’.
DUGA POLITIČKA KARIJERA I OBITELJSKA TRAGEDIJA

Aktualnom američkom predsjedniku Donaldu Johnu Trumpu su 74 godine, a demokratski predsjednički kandidat Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr. će nedugo nakon izbora u studenome napuniti čak 78 godina, pa bi tako, ako pobijedi, bio najstariji predsjednik u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr. je bio jedan od najmlađih senatora u povijesti SAD-a i na toj je dužnosti proveo tri desetljeća nakon čega je osam godina bio potpredsjednik prvom crnom predsjedniku, Baracku Obami. S pravom se može reći da je živuća povijest.

No, pored velikih uspjeha doživio je i velike neuspjehe, primjerice neuspjele pokušaje da osvoji Bijelu kuću 1988. i 2008. godine.

Čak i ovaj put činilo se da će mu kampanja propasti nakon poraza na predizborima od gorljivog ljevičara Bernarda Bernieja Sandersa u američkim Saveznim državama Iowa, New Hampshirea i Nevada.

No uspio se ipak trijumfalno vratiti u utakmicu u američkoj Saveznoj državi Južna Karolina prvenstveno zahvaljujući nadmoćnoj potpori afroameričkih birača, koji su ključna demokratska biračka baza.

Poruka Josepha Robinettea „Joea” Bidena, Jr. temelji se velikim dijelom na njegovoj povezanosti s još uvijek reltivno popularnim bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom i njegovoj umjerenoj političkoj orijentaciji u vrijeme jako izraženih nacionalnih podjela.

Ali, Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr. odskače po tome što ne skriva svoju bol, suprotno od Donalda Johna Trumpa koji ponosno i šutke podnosi svoje obiteljske gubitke, primjerice smrt svog brata Roberta Stewarta Trumpa od prije nekoliko dana te ne pravi od toga spektakle pred medijima poput demokratskog predsjedničkog kandidata Josepa Robinettea „Joea” Bidena, Jr..

Bidenova prva supruga Neilia Hunter Biden i jednogodišnja kći Naomi poginule su u automobilskoj nesreći 1972. godine kada su išle u božićni shopping, samo nekoliko tjedana nakon što je Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr. prvi put izabran za senatora.

U nesreći su njihovi sinovi Joseph Beau (4) i Robert Hunter (2) bili teško ozlijeđeni, a 30-godišnji Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr. prisegnuo je za senatora pored njihovih bolničkih kreveta.

Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr. je drugu suprugu, učiteljicu iz Pennsylvanije Jill Tracy Jacobs Biden, upoznao 1975. godine, a vjenčali su se dvije godine poslije. Imaju kći Ashley Blazer Biden.

Oba dječaka oporavila su se od ozljeda, a Joseph Beau Biden je krenuo očevim stopama i posvetio se politici. Postao je glavni državni tužitelj američke Savezne države Delaware i razmišljao je da se kandidira za guvernera, ali je umro od tumora na mozgu 2015. godine u dobi od 46 godina.

Početkom travnja, tijekom jednog internetskog razgovora s pristašama, kandidat za predsjednika Demokrat Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr. osvrnuo se i na svoju obiteljsku tragediju, citirajući britanskog ratnog vođu u Drugom svjetskom ratu, Prvog Lorda Admiraliteta britanske Kraljevske ratne mornarice Royal Navy i bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sir Winstona Leonarda Spencera Churchilla: „Ako prolazite kroz pakao, samo nastavite hodati”.

UJAK JOE

Predsjednički kandidat američke Demokratske stranke, Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr. toliko često ponavlja te obiteljske priče da su, untaoč njegovoj očiglednoj tuzi, one postale dio njegova političkog branda. Njegov mlađi sin Robert Hunter Biden druga je stvar.

Robert Hunter Biden, koji je kao odvjetnik i lobist u karijeri promijenio puno radnih mjesta, dobio je unosnu poziciju u upravnom odboru ukrajinske plinske kompanije optužene za korupciju dok je Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr. bio potpredsjednik SAD-a.

Predsjednik Donald John Trump je, vjerujući da je pronašao slabu točku koja bi Bidenu mogla uništiti kampanju, prošle godine pritiskao Ukrajinu da istraži Hunterovu prošlost. Ukrajinci Bidenu nisu pronašli ništa, a Trumpov utjecaj na Ukrajinu doveo je do pokušaja postupka njegova opoziva od strane Demokrata, a koji se na kraju pokazao bezuspješan te je Donald John Trump iz tog postupka praktički izašao neokrznut.

Aktualni američki predsjednik Donald John Trump sad, pak, insistira na, kako tvrdi, krhkom mentalnom zdravlju Josepha Robinettea „Joea” Bidena, Jr., hvaleći se s druge strane svojim sposobnostima, pa i time kako je „izvrsno” riješio kognitivni test.

Time je možda potaknuo Josepha Robinettea „Joea” Bidena, Jr. da ovaj mjesec ljutito odgovori novinaru kada ga je upitao je li i on spreman riješiti taj test. „Zašto bih se dovraga testirao?”, rekao je demokratski kndidat Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr..

Joseph Robinette „Joe” Biden Jr. rođen je u Scrantonu u Pennsylvaniji 20. studenoga 1942. godine u irskoj katoličkoj obitelji. Otac mu je bio prodavač automobila. Kad je Bidenu bilo deset godina obitelj se preselila u Delaware.

Rado ističe da potječe iz radničke obitelji, a ne skriva ni da je kao dječak toliko mucao pa su mu se rugali.

Uspio je to prevladati i manu smatra blagoslovom koji mu je dao „uvid u ljudsku patnju”.

Zbog njegove neformalnosti ljudi ga zovu „Ujak Joe”. Ali sklon je i gafovima u javnosti, a zbog često nesuvislih izjava mnogi postavljaju pitanja o njegovu mentalnom zdravlju.

Bidenova dugogodišnja politička karijera pruža Donaldu Johnu Trumpu priliku da mu pronađe pogreške i neugodnosti.

Ali, Bidenova dugovječnost je ujedno i njegova prednost – malo se toga o njemu ne zna. U vrijeme velikih nacionalnih previranja, njegovo veliko političko iskustvo moglo bi biračima biti privlačno, poglavito kad se uzme u obzir da su Donald John Trump i Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr. po najnovijim anketama gotovo izjednačeni u američkoj Saveznoj državi Texas, a to je donedavno bilo nezamislivo. Ako do 3. Studenog ove godine (tada su Predsjednički izbori u SAD-u; op.a.) Demokrati preuzmu i Texas, Republikanci više nemaju šanse dobiti Predsjednika u nekoliko idućih predsjedničkih izbora, jer su Savezne države California i New York već neosvojivi za Republikance, a te tri Savezne države čine gotovo polovicu elektorskih glasova potrebnih za pobjedu. No, treba podsjetiti da su i na prošlim sveameričkim izborima sve ankete išle u prilog tadašnje Demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Rodham Clinton, pa ju je na kraju Republikanac Donald John Trump potukao i osvojio predsjednički mandat upravo tim elektorskim glasovima.

(Theo Ljubić, REUTERS, AFP, The New York Times, The Washington Post)

Facebook Komentari