Klub Sinjana pokrenuo peticiju za imenovanje ulice ili trga u Zagrebu po Marku Veselici

Klub Sinjana prvi je prijedlog uputio Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova Grada Zagreba u lipnju 2018., da bi sada, ususret 50 godina Hrvatskog proljeća, intenzivirao svoje aktivnosti i pokrenuo veliku peticiju kako bi grad Zagreb pred važnu obljetnicu imenovao ulicu ili trg po velikanu hrvatske povijesti.

Za cjelokupni doprinos Hrvatskoj, Marko Veselica dobio je brojna priznanja okrunjena postavljanjem njegove biste u rodnom mu Sinju prošle godine. Inicijatori iz Kluba Sinjana, kojem je jedan od osnivača bio upravo Marko Veselica, smatraju kako bi Zagreb trebao nastaviti ovu lijepu praksu.

Vladislav Veselica, član upravnog odbora Kluba te član obitelji Veselica, istaknuo je: „Tužno je da Grad Zagreb još nije prepoznao, poglavito u kontekstu „kulture sjećanja”, potrebu da se dr.sc. Marku Veselici dodijeli spomen u Gradu čiji je zastupnik bio davne 1968. u Saveznoj Skupštini u Beogradu.

Prvenstveno se radi o časnom čovjeku, moralnoj vertikali, simbolu borbe za časne ideale; Marko Veselica od Hrvatske nije tražio ništa, dao joj je sebe, svoj život, snove…“

Temeljne odrednice njegovog djelovanja bile su ljubav prema svakom čovjeku, borba za istinu, pravdu i ravnopravnost svih ljudi i naroda naših područja i cijeloga svijeta.“, dodao je Vladislav Veselica.

Dr. sc. Marko Veselica isključivo zbog famoznog „verbalnog delikta” proveo je gotovo 12 godina u zatvorima bivše države (Stara Gradiška i Lepoglava). Bio je prvooptuženi u procesima protiv hrvatskih proljećara iz kruga oko Matice hrvatske (Veselica, Gotovac, Tuđman, Đodan…) 1972. i dobio najveću kaznu od 7 godina strogog zatvora u Staroj Gradišci.

Po autoriziranim zapisnicima Sjednice u Karađorđevu 1971. godine od strane Tita je proglašen „šefom kontrarevolucije”, te je u famoznom popisu Tita i Bakarića proglašen „državnim neprijateljem broj 1″. Njegov brat, dr.sc. Vladimir Veselica, proglašen je „državnim neprijateljem broj 2″ zbog njegove stručne analize rastakanja hrvatskog nacionalnog bića i raspodjele dohotka u bivšoj državi.

Suđeno mu je isključivo zbog izgovorene riječi te je 1976. i 1977. godine proglašen osuđenikom „savjesti planete Zemlje” po Amnesty Internationalu (neovisnoj, nevladinoj, neprofitnoj organizaciji koja poduzima akcije u cilju zaštite i promicanja ljudskih prava). Za vrijeme izdržavanja druge zatvorske kazne (suđeno mu je zbog intervjua Der Spiegelu 1980. u kojem je ukazao na neravnopravan položaja SR Hrvatske u ondašnjoj SFRJ), harvardska podružnica Amnesty Internationala, poslala je peticiju ondašnjim jugoslavenskim vlastima da se osuđenik savjesti planete Zemlje, dr.sc. Marko Veselica, pusti ranije sa izdržavanja kazne, što je odbijeno.

Postao je vodeći hrvatskih disident u razdoblju od 1972. do 1990. i simbol borbe za samostalnu Hrvatsku koju je sanjao cijeli svoj život. Iako se stjecajem brojnih okolnost (npr. putovnicu je dobio tek u travnju 1990.) nije najbolje snašao u tek stvorenoj Republici Hrvatskoj, bio je zastupnik u Hrvatskom Saboru od 1995. do 1999.

Doprinos inicijativi može se dati potpisom peticije na linku u nastavku: https://bit.ly/3gbxaYu

Facebook Komentari