Pupovac za srbijanski medij: Ustaški pozdrav se tretira kao prekršaj ili remećenje javnog reda i mira umjesto kao poticanje na nacionalnu mržnju i veličanje jednog zločinačkog režima

Milorad Pupovac, politički lider Srba u Hrvatskoj i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) rekao je za Betu da se Srbi u Hrvatskoj nalaze između čekića i nakovnja hrvatsko-srpskog nepomirenja, ali da se krenuli putem, za koji vjeruje, da će Srbe skinuti s nakovnja i maknuti ispod čekića.

“Bilo bi znatno lakše kad se ne bismo nalazili između čekića i nakovnja hrvatsko-srpskog nepomirenja. Ali krenuli smo putem za koji vjerujemo da će nas skinuti s tog nakovnja i maknuti ispod tog čekića”, rekao je Pupovac.

Na pitanje kako ocjenjuje trenutne odnose između službenog Beograda i Zagreba, Pupovac je kazao da su politički odnosi između Zagreba i Beograda počeli stagnirati još od 2011, 2012. godine.

“Usprkos povremenim pokušajima da se ta stagnacija zaustavi, njihovi su rezultati bili kratkog trajanja. I gotovo su uvijek bili zasjenjeni otvorenim ratnim i poratnim pitanjima. Poseban problem je zastoj u procesu širenja Europske unije i zapostavljanja odnosa među zemljama bivše jugoslavije i jugoistoka Europe od strane EU”, ocijenio je politički lider Srba u Hrvatskoj.

Kada je u pitanju zastoj u širenju dobrosusjedskih odnosa, Pupovac zamjera službenom Beogradu i Zagrebu “različite oblike” nastavljanja ratovanja verbalnim, simboličkim i komemorativnim praksama.

“Ne može biti poboljšanja dobrosusjedskih odnosa bez rješavanja otvorenih pitanja kao što su pitanja nestalih osoba, kako Hrvata tako i Srba, suđenja za ratne zločine, povratak imovinskih prava i stambenog zbrinjavanja, pitanja manjina i pitanja granice”, ocijenio je lider SDSS.

Po njegovim riječima problematičan je i stav koji se “oblikuje” s obje strane, da smo mi dva svijeta koja nemaju i ne trebaju imati ništa zajedničko.

“U Zagrebu i Beogradu smatraju da je između nas novi Zid. Ne više ideološki već civilizacijski. Novi zid između Zapada i Istoka. Koliko je to štetno i retrogradno i za Hrvatsku i za Srbiju ne vide oni koji ne mogu i oni koji su slijepi zbog svojih političkih oholosti”, rekao je Pupovac.

Na pitanje Bete otežavaju li povremena oštra istupanja protiv Hrvatske pojedinih visokih dužnosnika iz Beograda aktivnosti na popravljanju položaja srpske zajednice u Hrvatskoj, Pupovac je kazao da svaka teška riječ, oštar istup ili loša poruka bilo s jedne ili s druge strane ne mogu dobro utjecati na položaj Srba u Hrvatskoj.

“Oštre riječi sužavaju prostor za popravljanje položaja Srba. Zato smo činili i činimo sve da toga ima što je moguće manje”, naveo je on.

Na pitanje Bete radi li država Hrvatska dovoljno na tome da se suzbije mržnja prema srpskom narodu i Srbiji, koja nažalost još uvijek postoji, Pupovac je rekao da je previše dugo trajala tolerancija prema govoru mržnje i aktima nasilja, pa se i danas ni policija ni sudovi nerijetko ne usuđuju nazvati stvari pravim imenom.

“Tako se ustaški pozdrav tretira kao prekršaj ili remećenje javnog reda i mira umjesto kao poticanje na nacionalnu mržnju i veličanje jednog zločinačkog režima. Hrvatski Ustav to zabranjuje, a kazneni zakon kao i neki drugi zakoni tretiraju kao krivična djela”, rekao je Pupovac.

On je ponovio da je dužnosnik SDSS-a Boris Milošević prisustvovao proslavi godišnjice “Oluje” u Kninu da bi se politike ratovanja sjećanjima transformirale u politike mira i pomirbe.

Na pitanje Bete što konkretno očekuje od predstavnika vlasti u Srbiji, a što od političara u Hrvatskoj da će napraviti na tom planu, Pupovac je istaknuo da je u ovom trenutku najbitnije rješavanje pitanja nestalih osoba, Hrvata i Srba.

Na pitanje Bete je li nazočnost Miloševića manifestaciji u Kninu, najava distanciranja Srba u Hrvatskoj od stavova službenih srbijanskih vlasti, Pupovac je kazao da Srbi u Hrvatskoj nemaju potrebu za distanciranjem od matične zemlje, već za stvaranjem što je moguće boljih pretpostavki za dobre odnose između nje i zemlje koja im je domovina, kao i što je moguće bolje i sustavnije suradnje između njihovih institucija i institucija Republike Srbije.

“Dugo je trebalo da se ti odnosi u novim okolnostima počnu izgrađivati i svaki zastoj ili narušavanje postojećeg nanosi nam ozbiljne štete”, ocijenio je Pupovac.

Na pitanje kako komentira to što ga u Beogradu uglavnom napadaju predstavnici politika koje su devedesetih godina odlučivali o sudbini Srba u Hrvatskoj, Pupovac je kazao da su Srbi u Hrvatskoj započeli dijalog o tome što se dogodilo između Hrvata i Srba.

“Dijalog neophodan za svaku gestu mira i pomirbe. Taj dijalog nije započet ni protiv Beograda niti bez njegovog znanja. Štoviše, potrebno je da takav dijalog vodimo i u Srbiji. I to zato što svi znamo na kojem mjestu se nalaze Srbi u Hrvatskoj ili iz Hrvatske kad su posrijedi hrvatsko-srpska dogovaranja ili sukobljavanja”, objasnio je lider Srba u Hrvatskoj.

Na pitanje kako je shvatio kritiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića što nije konzultiran Beograd prije odluke da Milošević ide u Knin, Pupovac je rekao da uvijek kada smatraju da je neophodno “razgovaraju s Beogradom”.

“O svemu što smatramo važnim bilo za hrvatsko-srpske odnose ili za odnose među Srbima pristupamo iz više perspektiva, a to znači ne samo naše. Kad smatramo da je to potrebno, razgovaramo. Kao što sam već rekao, pomirba između Hrvata i Srba u Hrvatskoj bit će nepotpuna bez pomirbe između Zagreba i Beograda”, rekao je Pupovac.

Na pitanje Bete što je potrebno da nova hrvatska vlada konkretno učini na poboljšanju uvjeta života i opstanka srpske zajednice u Hrvatskoj, Pupovac je kazao da je na prvom mjestu osjećaj slobode.

“Osjećaj slobode je na prvom mjestu, pa politika ravnopravnosti u različitim segmentima: od priznavanja stradanja preko obrazovanja do razvoja”, rekao je Milorad Pupovac u intervjuu za agenciju Beta.

Facebook Komentari