Milardović : Pokroviteljstvo iz Beograda skupo je stajalo hrvatske Srbe u 20. stoljeću

Od Miloševića do Miloševića – sublimirat će dr. Anđelko Milardović s Instituta za migracije i narodnosti posljednja tri desetljeća hrvatske državnosti.

Prvi od Miloševića je Slobodan, ratni srpski vožd u čijem su se aranžmanu pobunili Srbi u Hrvatskoj, a drugi Boris, novi potpredsjednik hrvatske Vlade, čijim su dolaskom u Knin na obilježavanje 25. godišnjice “Oluje”, po mišljenju mnogih, zapuhali neki novi vjetrovi u srpsko-hrvatskim odnosima.

– Ovo od “Miloševića do Miloševića” – kaže Milardović – izrečeno je u interpretaciji rata i mira. Rat je počeo s Miloševićevom velikosrpskom politikom. Ta politika je poražena na prostoru RH, BiH, pa i Kosova. Sada, 30 godina nakon ratnog Miloševića, pojavljuje se Boris Milošević, koji na simboličnoj razini zagovara ideju mira, piše Slobodna Dalmacija.

Ako je to iskreno i s najboljom političkom voljom i namjerom, onda se otvara mogućnost zatvaranja kruga, od rata prema miru, jer je mir pretpostavka unutarnje stabilnosti i integracije svih građana ili aktera u RH. Bez njega u budućnosti bismo živjeli u statusu zamrznutoga konflikta, koji se u svakom trenutku može aktivirati zahvaljujući raznim interesima kako s hrvatske, tako i srpske strane. Njega treba naprosto odmrznuti i stvarno krenuti u realizaciju projekta mira na dugi rok radi unutarnje integracije RH.

Milardović je također uvjerenja da je ovog 5. kolovoza označen i početak kraja patronaže Beograda nad hrvatskim Srbima.

– Kada je stigla vijest da će Boris Milošević otići u Knin, reakcija je, i to prvenstveno Aleksandra Vučića, bila zašto nisu pitali Srbiju. Upravo taj prvi korak da nisu pitali Srbiju vodi k rekonstrukciji ili zahvali na patronaži. Gledajući povijesno, ta je patronaža hrvatske Srbe u 20. stoljeću skupo stajala kroz sve moguće ratove, da bi u danom trenutku bili ostavljani na cjedilu. Zato je dobro da se odreknu pokroviteljstva, da shvate da je politički centar njihova života RH, a što se identiteta tiče, nitko im ne sprječava artikulaciju vlastita identiteta, da je on srpski, pa i neka na kulturnoj razini budu povezani s Beogradom, BiH ili s kim god hoće, ali je najbitnije to centriranje u politički život RH i shvaćanje da se život odvija ovdje, da je moj, tvoj, da su to naši životi koji se moraju organizirati na institucionalni način da budu u interesu svih. Krajnje je iracionalno da predsjednik jedne strane države poziva na red potpredsjednika vlade druge države, proziva njega i Pupovca jer nisu pitali za dopuštenje – reći će Milardović.

Mnogima je u oči upalo nešto blaže ovogodišnje Vučićevo izdanje uoči i tijekom ovogodišnje proslave/komemoracije, dok su u prvi plan gurnuti njegovi trabanti u liku Dačića, Vulina i sličnih.

– Točno, ali on ima glasnogovornike, te svoje trbuhozborce koji artikuliraju ono što Vučić neće izravno reći. Ali sasvim je svejedno, jer je poanta onoga što smo čuli jedna kritika što su Srbi u RH odustali od njihove patronaže. Zato smatram da je ovo prilika za rješavanje odnosa u RH. Pa nije slučajno da je jedan od vođa podunavskih Srba protiv Miloševića u Kninu i posve suglasan je s vodstvom Srbije da se njih trebalo pitati. To je permanentno proizvođenje patronažne pupčane vrpce koja je stvorila ovaj sustav spojenih posuda i nemogućnost razdvajanja manjinskog pitanja od međudržavnih pitanja – kaže Milardović.

Po njegovu mišljenju, normalizaciju i pomirenje dvaju naroda treba obaviti u tri koraka. Prvi je da se odnos između Srbije i Hrvatske mora shvatiti kao odnos među državama, drugi bi bio ukidanje patronaže i instrumentalizacije srpske manjine u korist interesa Beograda, te konačno treći, koji se tiče odnosa unutar Hrvatske i sređivanja odnosa manjine i većine.

A je li Milorad Pupovac spreman prepustiti lidersku poziciju nekom novom licu, konkretno Miloševiću?

– Mislim da je spreman zbog toga što u životu postoji faktor vremena, bitak i vrijeme, da tako kažem. Vjerojatno se stvaraju pretpostavke za novi liderski dizajn. Mislim da bi Boris mogao biti dobra osoba zato što nije bio prikopčan na ideologiju Jugoslavije, nema te spone s Beogradom, pravnik je, otac mu je bio u HV-u, a mrlja je s hrvatske vojne strane u tome što je neki rastrojeni vojnik pucao u njegovu babu. Ne zaboravite da je trebalo imati ne hrabrosti, nego snage da se ovo napravi – ističe sugovornik Slobodne Dalmacije.

Drugo je pitanje koliko su Hrvati kao kolektiv do kraja spremni na ovaj iskorak, odnosno hoće li desnica već na prvom zavoju dočekati premijera Plenkovića.

– Pa ja mislim da je sazrelo vrijeme s obje strane za otvaranje mirovnog procesa. Time se na drugoj razini stvara pretpostavka za integraciju i stabilno funkcioniranje sustava i njegovih institucija, kao i otklanjanje te permanentne konfliktne linije na relacija manjina-većina koja uvelike blokira razvoj. Nama je stalo do stabilnosti na dugi rok, a ona se može postići samo na ideji mira i obostranim ritualnim, simboličnim razinama. Sigurno će oponenti sve to pokušati nabiti na nos Plenkoviću. Uostalom, to je učinjeno već u Kninu sa Škorom i ekipom oko njega. Sad je pitanje tko je za uklanjanje zamrznutoga konflikta, za ideju mira i stabilnosti, a tko nije. Na djelu je diferencijacija – pojašnjava Milardović i zauzima se, po uzoru na mnogo veće države i nacije nakon Drugog rata, i za daljnje simbolične geste:

– Tko je što napravio, neka prizna, ispriča se i idemo dalje. Vrijedi za obje strane, jer nam je cilj stabilno europsko društvo. Bit će, pod jedan, otkonjena ta konflikta linija koja razara društvo, a, pod dva, briše se, uklanja zamrznuti konflikt i opasnost da se on aktivira bilo kada. Sada ga do kraja možemo uništiti, maknuti da ne bismo za 20, 30, 50 godina ponovno imali iste probleme. Zato što prije svi SDSS-ovci u Knin, a svi HDZ-ovci u Grubore, donosi Slobodna Dalmacija

Vanjski utjecaj

Je li ovoga kolovoza bilo utjecaja inozemnih faktora i njihove patronaže u novom poglavlju odnosa Srba i Hrvata u RH?

– Kako god bilo, izravno ili neizravno, mi ne možemo isključiti utjecaj svjetskih faktora na ove prostore jer je on uvijek fragilan, eksplozivan i svaki čas može buknuti. Tko god je utjecao, dobro je utjecao u smislu projekta mira – odgovorit će dr. Milardović, piše Slobodna.

Facebook Komentari