Capak: Svjesni smo da imamo 25 do 35 puta veći broj zaraženih koronom nego dijagnosticiranih

Screenshot: N1

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je za N1 da očekuje da će današnja brojka novozaraženih u Hrvatskoj biti manja od sto. Istaknuo je da se unatoč visokim brojkama proteklih dana, ne može govoriti o eksponencijalnom rastu.

“Danas će brojka biti nešto manja, sigurno manja od sto. To su varijacije koje imamo, preko vikenda je i manje covid ambulanti na terenu i radi se manje testova, ali to ne utječe bitno na rezultat. Tjedan prije smo imali tri dana između 20 i 30 brojke i onda je naglo skočilo. Na skok smo računali zbog gotovo milijun turista u Hrvatskoj i novih aktivnosti”, rekao je Krunoslav Capak.

Naglasio je da se trenutna situacija u Hrvatskoj ne može uspoređivati sa Švedskom na proljeće jer je kod njih tad sve bilo otvoreno, radilo se i kretalo kao da se ništa ne događa, dok Hrvatska danas živi u “propisanoj novoj normali i ima ograničenja”. Pozvao je građane da se pridržavaju tih mjera jer to jedino onemogućava širenje virusa.

Istaknuo je da je NZJZ Primorsko-goranske županije organizirao uzimanje briseva na Lošinju i Cresu, a vjerojatno će i na Krku, kako bi omogućili testiranje strancima koji sad za povratak u matičnu zemlju trebaju negativan bris. “Razgovaramo da bi ponudili i na kontintentu rezervne kapacitete za testiranje što bi možda omogućilo produžavanje turističke sezone”, rekao je Capak.

Otkrio je da sad četverodnevni reprodukcijski faktor iznosi 1,84, a da bi se govorilo o eksponencijalnom rastu mora biti iznad dva. Komentirajući situaciju u susjednim država i stavljanje Hrvatske na crvenu listu Capak je rekao da je konstantno u komunikaciji sa stranim kolegama:

“S Austrijancima smo komunicirali na više načina, ali glavni je preko veleposlanstva i ministarstva. Imaju sve podatke i epidemiološke brojke koje su tražili. Što se tiče Slovenije, u bliskom kontaktu sam s njihovim zavodom za zdravstvo. Jučer sam pričao s njima, nastoje se držati kriterija koje su donijeli prije više mjeseci. Trenutno imamo 54 zaraženih stranaca za koje znamo preko europskog sustava obavještavanja, no imamo turiste koji su tu zaraženi i ostali su ovdje. Radi se o pedesetak turista koji su u Hrvatskoj.”

Dodao je da ne može komentirati procjene drugih vlada: “Na početku epidemije smo imali isključivo uvezene slučajeve, nismo imali vlastitih, i velik dio je bio s talijanskih i austrijskih skijališta koji su se pokazali kao veliki izvori zaraze po cijeloj Europi. Ljeto prolazi, ponovno će doći skijaška sezona i uz to će biti epidemiološke mjere od strane HZJZ-a.”

Naglasio je da je dobro imati tijelo koje na dnevnoj bazi može donositi odluke ovisno o situaciji, a odluka Ustanvog suda će se poštovati: “Dobro je da imamo operativno tijelo koje može na dnevnoj bazi donositi odluke. Ako Ustavni sud donese odluku da neki od tih zakona ili neke od mjera nisu u skladu s Ustavom, to će se korigirati, ali bitno je imati tijelo koje na dnevnoj bazi može donositi odluke u ovakvoj situciji.”

Capak je rekao da su svjesni da imamo više oboljelih od onih koje uspijemo dijagnosticirati: “25 do 35 puta je veći broj ljudi koji su došli u kontakt s koronom.”

Dodao je da se razmatra obavezno uvođenje testiranja za zdravstvene radnike po povratku s odmora, a o obaveznom nošenju maske na otvorenim prostorima nije htio spekulirati dodavši, kao što je već rečeno, da ako se takva odluka i donese, odnosit će se samo na mjesta na kojima se stvara gužva poput turističkih lokacija, čekanja javnog prijevoza…

Na koncu je pojasnio rezultate testiranja o zaraženosti koronavirusom u populaciji: “Testirali smo 1045 ljudi, pronašli 26 koji su bili pozitivni i bili u kontaktu s koronom, a samo 2 imaju neutralizacijska zaštitna antitijela. No, nisu samo ta antitijela koja štite, postoji i stanična imunost koja štiti od zaraze.”

Share This Article