2.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Izraelsko ratno zrakoplovstvo raketiralo pojas Gaze, uzvračajući na terorističko raketiranje od strane...

Izraelsko ratno zrakoplovstvo raketiralo pojas Gaze, uzvračajući na terorističko raketiranje od strane Hamasa

Glavni zapovjedni stožer armije Države Izrael izvjestio je o novom nizu udara na položaje Ḥarakat al-Muqāwamah al-Islāmiyyah (Islamski pokret otpora) tj. Hamas, u Pojasu Gaze, u noći sa subote na nedjelju, uzvraćajući na raketiranje i na puštanje zapaljivih balona iz palestinske enklave prema izraelskoj granici, a koji izazivaju požare i ranjavaju ljude na teritoriji Države Izrael, javlja britanska novinska agencija REUTERS.

Osim toga, tijekom večeri izbili su sukobi duž ograde koja Državu Izrael dijeli od Gaze, rekli su palestinski izvori te izraelski zapovjedni vojni Stožer i izraelska pogranična policija MAGAV, koja navodi da je desetak osoba “palilo gume, bacalo eksplozivne naprave i ručne bombe” na ogradu “pokušavajući joj se približiti”.

Izraelski borbeni avioni, napadni helikopteri i tenkovi pogodili su brojne ciljeve terorističkog Hamasa u pojasu Gaze.

Vojska Države Izrael, tj. Izraelske obrambene snage (IDF) su proteklog tjedna izvele tijekom noći više napada na položaje islamističkog terorističkog pokreta Hamas koji kontrolira palestinsku enklavu, reagirajući na puštanje zapaljivih balona od kojih su neki prouzročili požare na jugu Države Izrael, a samo jučer bilo ih je devetnaest, objavile su izraelske službe za borbu s požarima i za spašavanje, prenosi francuska novinska agencija AFP.
Kao odgovor “borbeni zrakoplovi su gađali vojne položaje Ḥarakat al-Muqāwamah al-Islāmiyyah (Islamski pokret otpora) tj. Hamas u Pojasu Gaze” uključujući “Hamasovu podzemnu infrastrukturu”, priopćio je Glavni stožer vojske Države Izrael. Također su izraelski borbeni avioni, napadni helikopteri i tenkovi pogodili brojne ciljeve terorističkog Hamasa u pojasu Gaze, prenosi TV7 Israel News.

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je nešto kasnije izvjestilo i o drugom nizu udara na Gazu, uzvraćajući ovaj put na raketiranje s tog palestinskog teritorija, s dva milijuna stanovnika od kojih više od polovine živi ispod praga siromaštva, pokazuju podatci Svjetske banke.


Osim udara od strane izraelskog ratnog zrakoplovstva te izrelskih helikopterskih i tenkovskih snaga, vlasti Države Izrael su ovog tjedna smanjile ribolovno područje za stanovnike Gaze i zatvorile  granični prijelaz kod naselja Kerem Shalom, jedini granični prijelaz za robni promet između Pojasa Gaze i izraelsko – egipatske granice, čime je uvedena totalna blokada tog dijela palestinskog teritorija.
Unatoč lanjskom primirju kojega su pokrovitelji bili Ujedinjeni Narodi, Arapska Republika Egipat i DržavaKatar, Država Izrael i Ḥarakat al-Muqāwamah al-Islāmiyyah (Islamski pokret otpora) tj. Hamas, koji su već triput ratovali (2008., 2012. i 2014.) sporadično se sukobljavaju raketama i zapaljivim balonima iz Pojasa Gaze, a Izraelsko ratno zrakoplovstvo ( זרוע האוויר והחלל ) i Tzahal – vojska Države Izrael, izvode udare smatrajući te Hamasove akcije povredom svog suvereniteta i terorističkom prijetnjom sigurnosti.

Teroristička organizacija Ḥarakat al-Muqāwamah al-Islāmiyyah (Islamski pokret otpora) tj. Hamas, raketama i zapaljivim balonima iz Pojasa Gaze napada teritorij Države Izrael


Palestinski analitičari ocjenjuju da se raketiranjem iz Pojasa Gaze želi načiniti pritisak na Državu Izrael kako bi dopustila ulazak mjesečne financijske pomoći iz Države Katar u enklavu, predviđen u ugovoru o primirju, dok ih Izraelci oštro demantiraju i npominju kako se radi o terorističkim udarima protiv sigurnosti svih građana Države Izrael, bez obzira radi li se o Palestincima, Izraelcima ili bilo kojim drugim građanima koji žive i rade u Državi Izrael. (Theo Ljubić, REUTERS, AFP, TV7 Israel News)

Najnovije

Još iz rubrike