Prognoza: Vrući dani idu, ali vrijeme nije baš svima “u sridu”

Osim u nastavku vikenda, ljetni ugođaj nastavit će se i u sljedećem tjednu, posebice na Jadranu, ponajviše srednjem i južnom – pa tko ga je odabrao za godišnji odmor – “pogodija je u sridu”. Naravno, uz to ide i opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Srećom, samo umjerena, uglavnom zbog mnogima neugodno toplih noći, pišu mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula, na HRT-ovom webu.

U sjevernijim hrvatskim krajevima svi dani ipak neće biti onako stabilni, sunčani i vrući kako bi neki željeli “usred ljeta” – lokalni poslijepodnevni i večernji pljuskovi praćeni grmljavinom do utorka su mogući uglavnom u gorju, Posavini i unutrašnjosti Dalmacije, a poslije i drugdje. Osim mjestimičnim nestabilnostima, nemojmo se iznenaditi ni jutarnjoj magli po nizinama unutrašnjosti. Također lokalnoj i kratkotrajnoj, ali dovoljnoj za nevolje. Uz more će pak bura i dalje biti česta tijekom noći i jutra – najjača podno Velebita, gdje su vrlo vjerojatna povremena ograničenja za “osjetljivije” skupine vozila, a i ostalima je dobro smanjiti brzinu.

A osim ove sažete prognoze i detaljnije u nastavku, od pomoći sudionicima u prometu možda može biti i tjedna meteorološko-prometna prognoza iz “Istraga prometnih nesreća”.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

I nedjelja većinom sunčana i vruća, samo ponegdje uz pljuskove

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “I u nedjelju će u istočnoj Hrvatskoj biti pretežno sunčano i vruće. Ujutro mjestimice moguća kratkotrajna magla. Tijekom dana uz umjeren razvoj oblaka mogući su kratkotrajni pljuskovi. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od 18 do 20 °C, a najviša dnevna između 30 i 33 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo, poslijepodne i vruće, bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom sunčano vrijeme, ponegdje uz umjerenu naoblaku. Vjetar uglavnom slab.

I na sjevernom Jadranu sunčano i vruće, uz toplu noć. U gorskim krajevima uz jači razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina. Uz obalu u noći i ujutro umjerena i jaka bura tijekom dana će oslabjeti. Jutarnja temperatura od 15 do 17 °C, uz obalu između 21 i 25 °C, a najviša dnevna od 28 do 30 °C, na moru između 32 i 35 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, a noć uz obalu topla. Tijekom dana u unutrašnjosti ponegdje može biti pljuskova i grmljavine. Uz obalu ujutro većinom slaba do umjerena bura, a tijekom dana prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 20 °C, uz obalu između 23 i 25 °C, a najviša dnevna uglavnom od 32 do 35 °C.

Samo malo niža temperatura bit će na jugu Hrvatske, uz većinom sunčano, ali ne i posve stabilno vrijeme pa su ponegdje mogući kratkotrajni pljuskovi, osobito uz granicu s Bosnom i Hercegovinom.”

I početkom tjedna vruće, ali i sve nestabilnije…

“Idućih dana dana na kopnu pretežno sunčano i vruće. Do utorka uglavnom suho, a u srijedu nestabilno s čestim pljuskovima i grmljavinom.

Na Jadranu obilje sunčanog i vrućeg vremena, a do utorka je i opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje zbog vrlo toplih noći. U srijedu nestabilnije pa su na sjevernom dijelu mogući lokalni pljuskovi. Vjetar uz obalu slab do umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Facebook Komentari