Liječnik oštro po Berošu: Dopustio je da politika uvjetuje neke stvari

“Imamo dvije ruke, dvije noge, jedna usta…”, govori liječnik obiteljske medicine, dodajući da pacijenti često zovu i za važne i nevažne stvari. Objašnjava da liječnici ne mogu prekinuti pregled, previjanje ili bilo koji drugi zahvat zbog telefona. “Ako ćemo se javljati na telefon, nećemo uzimati ljude, raditi administraciju, to je lanac događaja,” javlja N1.

Kaže da su otvorili sve komunikacijske kanale da budu što dostupniji pacijentima – telefonsku sekretaricu, upite primaju i e-mailom, a mnogi kolege imaju Viber, WhatsApp… Pacijentima poručuje da trebaju biti strpljivi:

“Svatko tko nas zaista treba će nas dobiti”, kaže on.

Na pitanje reportera kako je Beroš optužio obiteljske liječnike, i privatne, za nepripremljenost, Bresson je rekao da mora demantirati tvrdnje da se privatni liječnici nisu dobro snašli.

“Uspjeli smo ofiltrirati 90 posto opasnosti za bolnički sustav. Bolnice su smanjile u jeku epidemije obim posla za 70 posto, 50 posto liječnika je znalo biti u smjenama doma, nisu ništa radili, mi nikad nismo prestali raditi, znali smo biti u smjenama od doma. Obim posla povećali smo na 110-115 posto, prekoračili smo ljudske mogućnosti i ne znamo dokad ćemo moći, to bi i ministar trebao znati”, kaže on pa dodaje:

“Problem je bio u lošem upravljaju kriznom situacijom od strane Nacionalnog stožera. U nas se politika nije petljala u organizaciju zdravstvenog dijela sustava i imali smo dobre rezultate. Nećete vidjeti da se epidemiolozi u Primorsko-goranskoj županiji posebno žale. Uspjeli smo iskontrolirati sve, u realnom vremenu”, rekao je.

Upitan znači li to da ministar Vili Beroš nije položio ispit u svim dijelovima, Bressan kaže:

“Da. Dopustio je da politika uvjetuje i ucjenjuje neke stvari koje su bile politički oportune u nekom trenutku.

Očekujem da Beroš ne dira u primarnu koja je na staklenim nogama, dosegnuli smo limit ljudske izdržljivosti. Ako bude dirao, urušit će se sustav.”

Bresson ističe da je problem u HZZO-u, koji je veći dio svog administrativnog posla prebacio u njihove ordinacije. “Mi moramo brojati trakice, udaljenost, tko je napunio 18 godina, to oduzima prosječno dva sata dnevno. HZZ ne želi objaviti podatke o našem radu iz kojih bi se vidjelo da prosječno ordinacija obiteljske medicine obavi 67 poziva. U tom trenutku nema pregleda, nema administracije”, kazao je.

Facebook Komentari