VIDEO Brigadir iz Oluje: ’95. smo bili bolje opremljeni nego danas

Jasenko Krovinović, umirovljeni brigadir iz akcije Oluja, u Newsroomu je komentirao 25. obljetnicu ove vojno redarstvene operacije te stanje u hrvatskoj vojsci.

Rekao je kako su neposredne pripreme za akciju počele godinu dana ranije, te da je akcija dala slobodu hrvatskom narodu, prije svega zbog izvrsnih zapovjednika i sjajne vojske, dobrih planova, dobre strategije i strategijske zamisli.

“Da me se krivo ne shvati, ali tu nije bilo presudno osvajanje Knina, već presijecanje njihove linije i spajanje s 5. korpusom Armije BIH, gdje je 1. gardijska brigada odradila sjajan posao, a također i zrakoplovstvo koje im je uništilo liniju zapovijedanja”, rekao je Jasenko Krovinović te naglasio da je neprijatelj u psihološkom smislu pobijedio sam sebe.

“Red je odlikovati”

“Oni su plašili s tom propagandom da idu ubojice i da nitko neće ostati živ, u tom smislu pobijedili su sami sebe“, rekao je, a osjećaj ulaska na oslobođeni teritorij opisao je riječima: Srce i tijelo drhte.

Smatra kako i 25 godina kasnije odlikovanja imaju učinak, jer to nešto znači branitelju, ali pokazuje i mladima koji se tek školuju da se isplati. “Red je odlikovati, a zašto politika ranije nije, to je za njih pitanje”, naglasio je.

Govoreći o zločinima nakon akcije istaknuo je da svaki takav događaj, svakog časnog branitelja diskreditira i opterećuje.

“A koliko smo mi, zapovjednici naglašavali, koliko i Tuđman i Červenko, to je neupitno, tijekom operacije, u ta 3 ili 4 dana nismo imali takve dojave“, zaključio je.

Kadrovski problemi postoje u cijeloj Europi

Danas umirovljeni brigadir istaknuo je da smo 1995. kao vojska bili puno bolje opremljeni, i kadrovski ekipirani.

“Zadnjih godina, možda i desetljeće imamo lutanje na strateškoj razini, znači za koje scenarije opremati, uvježbavati, usmjeravati vojsku. U misijama kao što su Kosovo, Afganistan ili Litva naša spremnost je odlična, rekao bih iznimna, ali u dijelovima koji se tiču obrane teritorija imamo krupna zaostajanja“, poručio je uz napomenu da je ratno zrakoplovstvo u posebno teškoj situaciji.

Zaključuje da kadrovski problemi postoje u cijeloj Europi, ali je unatoč tomu broj mladih koji žele biti vojnici i dalje prisutan.

“Nažalost, vojarne su nam na razini 17. ili 18. stoljeća i ovise o kratkoročnim političkim inicijativama. Bez ulaganja u prostore, u kampuse, u opremu nema ništa“, rekao je te istaknuo da je to isto kao u sportu, gdje bez ulaganja nema vrhunskog uspjeha, te istaknuo primjer svog sina Filipa Krovinovića, vrhunskog nogometaša u engleskoj ligi.

Facebook Komentari