Sinoć su Hrvatske vode otvorile ustavu i spasile Trnje od novog potopa. Zašto nisu prvi puta?!

Prije dva tjedna u kuće u zagrebačkom naselju Trnje je prodrla voda, a građani su sami morali provaljivati u obližnju ustavu Hrvatskih voda kako bi otvorili ispust prema Savi i tako su spasili svoje kuće od veće katastrofe, pišu 24sata.

Heroja Tihomira Blagusa čekaju dva sudska postupka zbog toga, a Hrvatske vode i Vodoopskrba i odvodnja su prebacivali odgovornost tko je kriv za potop.

Hrvatske vode su govorile prvo da nije bilo utjecaja što je ustava podignuta jer su to bile oborinske vode, a kasnije su priznali da je pomoglo otvaranje ispusta. Kažu da ih je trebao nazvati netko iz Vodoopskrbe i odvodnje kako bi oni otvorili ustavu. Vodoopskrba tvrdi da ustava nije u njihovoj nadležnosti.

Sinoć je Zagreb pogodila nova obilna kiša, ali na Trnju je bila sasvim druga priča. Hrvatske vode su ostavile djelatnika koji je dežurao, a na teren je izašao i osobno direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galijot. Policija je patrolirala kvartom.

– Ustavu su podmazali i očistili, a djelatnik nam je rekao da je on opet otvorio ustavu jer se voda počela dizati. Kada je to učinio, sve je oteklo u Savu i nisu nam kuće poplavljene. Došao je i direktor Vodoopskrbe Marin Galijot koji je ušao u ustavu i upoznao se kako sve funkcionira, te tvrdi da je sustav odvodnje dobar, ali da Hrvatske vode nisu radile svoj posao.

Činjenica je da su sinoć svi bili na terenu gdje su trebali biti i prvi puta, a mi se onda ne bi bojali kada je najavljena kiša otići u šoping ili na put od straha što će nam biti s kućama. Hrvatske vode su sa svojim djelatnikom same otvorile ustavu i nisu čekale nikakav poziv, pa su u pravu oni susjedi kada komentiraju da su time priznali da su isto mogli napraviti i prvi puta – kaže Trnjanin Mladen Božić.

Galijot je otišao pogledati kanal kroz koji je voda otekla nakon što je ustava otvorena.

– Galijot nam je obećao da će oni preuzeti ustavu i automatizirati je kako se ovo više ne bi događalo. Rekao je i da uopće ne bi bilo katastrofe prije dva tjedna da su Hrvatske vode zatvorile retencije koje sprečavaju slijev vode sa Medvednice u grad. Na kraju je poručio da je on tu na terenu, a pitao je gdje je direktor Hrvatskih voda – prepričava Božić.

Facebook Komentari