Preminuo ministar u BiH, zbog korone bio na respiratoru

Od posljedica korona virusa preminuo je bosanskohercegovački Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, javlja Klix.ba.

Bukvarević je prije desetak dana smješten u bolnicu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja nakon što mu je 22. srpnja potvrđen pozitivan test na korona virus. Stanje mu se pogoršalo u ponedjeljak, a očitovalo se u teškom disanju, pišu 24sata.

Ministar je u bolnici je dobivao podršku kisikom, no to nije bilo dovoljno zbog jake upale oba plućna krila. Jučer prijepodne priključen je na respirator. Umro je u srijedu ujutro.

Bukvarević je rođen 1967. godine u Kalesiji. Osnovnu školu (1982.) i Visoku tehničku školu za građevinarstvo i geodeziju (1986.) završio je u Tuzli. Godine 1996. stekao je dodiplomsku diplomu na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli, magistrirao je 2004., a na kraju i doktorirao 2011. godine. Izabran je i za izvanrednog profesora na ovom fakultetu.

Od 2015. obnašao je funkciju ministra za boračka pitanja u Vladi FBiH. Dobitnik je brojnih priznanja i zahvalnica za vrijeme rata i mira.

Facebook Komentari