Još jedan novi neobičan simptom oboljelih od korone

Foto: 123RF

Često se od znanstvenika može čuti kako se o koronavirusu i dalje mnogo toga ne zna pa se tako svako malo piše o nekom novom simptomu ili posljedicama koje na zdravlje ostavlja COVID-19. Jedno od najnovijih saznanja je da koronavirus može uzrokovati gubitak kose. Dr. Michele S. Green, dermatologica iz njujorške bolnice Lenox Hill, tvrdi da je tijekom karantene i nakon otvaranja došlo do porasta broja pacijenata koji traže liječenje upravo zbog gubitka kose, prenosi Večernji.

“Pacijenti su doslovno dolazili s punim vrećama kose i svi imaju slične priče. Bili su jako bolesni, imali su visoku temperaturu, dok ranije nikad nisu bili bolesni”, kazala je Green, prenosi USA Today. Prema navodima Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard, Telogen effluvium (medicinski izraz za ovo stanje) može biti potaknut operacijom, većom fizičkom traumom, velikim psihološkim stresom, visokom temepraturom, teškom infekcijom, ekstremnim gubitkom kilograma, ekstremnom promjenom prehrane, naglim hormonskim promjenama ili nedostatkom željeza. Ukratko, do gubitka kose dolazi kada tijelo doživi šok.

Većina pacijenata, dodaje liječnica, s gubitkom kose se suoči nekoliko tjedana ili mjeseci nakon oporavka od početnog šoka. Pacijent može izgubiti do 50 posto dlake ali to je privremeno jer propadanje opada sljedećih šest mjeseci te se u konačnici kosa vrati u normalno stanje. Stručnjaci ne mogu potvrditi zašto neki imaju ovu posljedicu, a drugi ne, ali nagađaju da su neki ljudi imaju genetske predispozicije za ovo stanje. Iako postoje medicinski lijekovi koji se mogu nabaviti bez recepta, a koji mogu ubrzati rast kose, preporuča se pacijentima da umjesto toga se fokusiraju na dobro uravnoteženu prehranu te da unose vitamine koji potiču rast kose.

Facebook Komentari