Dermatolozi zatrpani pozivima zbog maski: Štite od korone, ali izazivaju druge zdravstvene tegobe

Nošenje maski koje nosimo zbog zaštite od COVID-a izazivaju drugi oblik zdravstvenih problema. Kako piše Glas Slavonije, maske imaju svoju zaštitnu funkciju, no na većoj temperaturi višesatno nošenje maske stvara prištiće ili iritacije na licu, pa su dermatolozi ovih dana okupirani upitima brojnih građana koji traže savjete.

– Velik je broj građana kojima se zbog znojenja ovih dana javlja tipično crvenilo na licu kao posljedica nošenja maske. Problem je što mi ispod tih maski pušemo i ispuštamo slinu kada govorimo, a ako je koža masnija ili osjetljivija, tu nastaju problemi. Zapravo bismo, da spriječimo bilo kakve iritacije pod maskama, trebali šutjeti, a nakon skidanja maski se umiti i namazati lice nekakvom blagom emulzijom, piše Jutarnji.

Što se tiče materijala, tu nema nekakve preporuke jer zapravo nije sam materijal od kojih je načinjena maska uzročnik reakcije kože, nego to što ne može disati i što se stalno vlaži te se stvaraju idealni uvjeti za razvoj kožnih reakcija. Nažalost, osjetljivoj koži sve smeta, i to ne samo na licu, pa sada imamo i brojne građane čija koža burno reagira na dezinficijense za ruke, kao i stalnu iritaciju sapunom. Tu čovjek uistinu mora napraviti razuman omjer između epidemioloških mjera i zaštite osjetljive i nadražene kože. Znači, uvijek nakon dezinfekcije imati uza se neku kremu za ruke – kazala je za Glas Slavonije osječka dermatovenerologinja, dr. sc. Ivana Ručević.

Inače, liječnici napominju da dodatne probleme pod maskom mogu stvarati brada ili brkovi jer je tada otežano održavati higijenu, a zbog maske se koža pojačano znoji te je moguća pojava akni.

Ako zbog prirode posla morate stalno nositi masku, onda bi bilo dobro obrijati bradu i brkove. Masku bi osim toga trebalo skinuti čim se završi boravak u prostoriji gdje se treba nositi.

Kako bi se skratilo vrijeme kontakta, ako to nije moguće, najbolje je svako malo otići nekamo da koža jednostavno prodiše.

Facebook Komentari