Stier: Protiv ćirilice u Vukovaru načelno nemam baš ništa; Bilo bi jako dobro da potpredsjednik iz redova srpske manjine bude u Kninu

Nekoga od predstavnika svog koalicijskog partnera iz SDSS-a, volio bi u Kninu na proslavi “Oluje” vidjeti i HDZ-ov parlamentarac Davor Ivo Stier, a najviše jednog određenog, piše N1.

“Bilo bi dobro da dođu, a posebno potpredsjednik Vlade. Predsjednik Vlade je to jasno rekao, rekao je to i ministar branitelja, a to isto mislim i ja, da bi bilo jako dobro da potpredsjednik iz redova srpske manjine bude u Kninu”, kazao je Stier o često spominjanom mogućem dolasku Borisa Miloševića na proslavu obljetnice.

Voditeljicu N1 zanimalo je Stierovo mišljenje, koliko se SDSS do sada “dovoljno ogradio” od politike Aleksandra Vučića. Stier je odgovorio da smatra da je na redu “razdoblje normalizacije”, dijelom čega on smatra da “ove godine i iz SDSS-a budu dolazile odgovorne izjave”.

“Radujem se ako će to biti, jer bi to bilo jako dobro za hrvatsko društvo, a onda i za odnose između Hrvatske i Srbije”, kazao je Stier, inače bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova.

Stier je, inače, na nedavnim parlamentarnim izborima dobio 6038 preferencijalnih glasova u svojoj izbornoj jedinici. Za naredne lokalne izbore rekao je da je “njegova ambicija predano raditi u Saboru”, ali je i dodao:

“Svaka politika je uvijek lokalna. U kontaktu s lokalnom sredinom morate biti kada vodite i europsku i nacionalnu politiku.”

Za lokalne izbore kazao je da će se morati sagledati kakva je epidemiološka situacija i onda donositi odluke. Za Zagreb je, pak, Stier najavio da će HDZ ići sa svojim kandidatom za gradonačelnika:

“Mislim da je vrijeme da HDZ doista pobijedi i da ima svog gradonačelnika u Zagrebu.”

Za Milana Bandića oko poplava posljednjih dana u Zagrebu, ali i inače u vezi problema grada nakon potresa, Stier nema razumijevanja.

“Građani su svoje rekli”, rekao je, prije svega se referirajući na loš izborni rezultat Bandića.

Ove situacije su doista izazvane i ekstremnim klimatskim uvjetima, ali tu je potrebna jedna energija, a ja je kod Bandića ne vidim. Nekad ju je imao, sad kao da ju je izgubio”, komentirao je Stier.

Komentirao je za N1 da protiv ćirilice u Vukovaru načelno nema baš ništa, ali da ju se mora depolitizirati.

HDZ-ov parlamentarac rekao je da Vukovaru treba u prvom redu izgraditi društvu i “napraviti sve da grad bude uspješan primjer”.

“Ćirilica kao pismo samo po sebi nije dobra niti loša. Dapače, ona nosi ime jednog sveca, protiv čega ne možete biti protiv nje kao demokršćanin. Drugo je što ona ima zloupotreba”, dodao je.

“Mora se depolitizirati, da ne bude alat, instrument velikosrpske politike”, nastavio je i precizirao da u vidu ima ispade kad ju se koristi na “nekim utakmicama u Srbiji” na kojima se izvikuju ratnohuškačke, nacionalističke poruke.

Rekao da je ćirilica treba biti prepoznata kao “pismo koje je jedan svetac dao slavenskim narodima, kao pismo koje i danas koriste mnogi slavenski narodi, pa tako i srpski”:

“Prema tome se svi akteri u Hrvatskoj politici moraju jasno odrediti. Problem je kad se ona zloupotrijebi da se pošalju neke radikalne velikosrpske poruke.”

Facebook Komentari