Epidemiolozi zbunjeni: Koliko god liječili pacijente od koronavirusa, kao da sve manje znamo o njemu

Screenshot: N1

COVID-19 je od respiratorne bolesti postala sistemska, ne napada samo pluća, već i srce, bubrege, jetru. Iako o virusu stalno učimo, ono što je poznato je da su najugroženiji kronični bolesnici. Da je došlo do mutacije, dokaza nema, ali je prema iskustvima doktora virus sada drugačiji, piše Večernji.

Profesor i doktor Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju u Nišu, objašnjava da je bolest ozbiljnija u odnosu na prva saznanja koja su doktori. – Generalno, sada uglavnom imamo ozbiljnije kliničke slučajeve. Ono što primjećujemo u jedinicama intenzivne njege i to s čime se mi anesteziolozi suočavamo jesu kliničke slike koje se brzo pogoršavaju iz minuta u minutu, objašnjava doktor Janković.

Kako doktor dalje objašnjava, sumnje da se sada javlja učestalost tromba i u centralnom živčanom sistemu, ali u bubrezima su u potpunosti opravdane. – Nakon stečenog kliničkog iskustva koje imamo, ukazuje da je ovo daleko od banalne respiratorne infekcije, čak i one najozbiljnije koju smo imali kod infekcije svinjske gripe – dodaje anesteziolog, piše portal Blic.rs.

Profesor doktor Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora Kliničkog centra u Nišu i koordinator jedne od Covid bolnica koja se u travnju suočila s velikim udarom kada je u jednom danu primila 150 najrizičnijih pacijenata, nakon što je virus ušao u Gerontološki centar, objasnio je da o koronavirusu još uvijek učimo. – U nekom dosadašnjem iskustvu, koliko god tretiramo pacijente s koronom, kao da sve manje znamo o njoj.

Sve ono što je bila karakteristika u prvom piku, prvog vala, sada je malo izmijenjeno. Imamo više mladih ljudi koji su oboljeli također s težom kliničkom slikom, to nije ranije bio slučaj, imali smo stariju populaciju koja je bila pogođena, međutim, u ovom drugom piku, mladi ljudi, ali i djeca obolijevaju nešto češće – priča profesor Stanojević.

Facebook Komentari