VIDEO Sabor o povjerenju novoj, 15. Vladi: Ja vam obećavam 7.600 kuna prosječne plaće u Hrvatskoj za 4 godine od danas

Hrvatski sabor u četvrtak će glasati o povjerenju novoj, 15. Vladi i drugoj koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković (HDZ).

Ja vam obećavam 7.600 kuna prosječne plaće u Hrvatskoj za 4 godine od danas, poručio je Plenković zastupnici Katarini Peović.

“Što se tiče 100 000 radnih mjesta taj broj nije stavljen na temelju kreacije u dokolici, već na temelju rezultata u prošloj Vladi”, odgovorio je Plenković Marijani Puljak.

Hoće li Vlada u Vukovar uvesti dvojezične table, upitao je Pavliček Plenkovića.

“Jako dobro smo upoznati sa stanjem u Vukovaru. Ova Vlada najviše je učinila za Vukovar, vi to jako dobro znate kao zamjenik gradonačelnika Vukovara. Mi ćemo to i nastaviti”, rekao je Plenković, dodavši da je Vukovar simbol Hrvatske.

“Što se tiče pitanja suživota s nacionalnim manjinama i u Vukovaru, to je važno pitanje. Mi ćemo poštovati zakon i gledati specifične okolnosti koje postoje u gradu radi suživota Srba i Hrvata u Vukovaru”, rekao je Plenković.

Nakon što je premijer Andrej Plenković predstavio program Vlade, repliku je imao i Mostov Nino Raspudić. “Kažete da ćete posebno skrbiti o Hrvatima u BiH. U deklaraciji donesenoj u Saboru, MVEP se obvezuje da podnosi izvješće o poštivanju deklaracije. Predlažete nam ministra koji nije obavljao svoj posao. Jeste li odustali od toga?”, rekao je Raspudić.

Nakon predstavljanja programa Vlade, premijera Plenkovića zastupnici oporbe zasuli su pitanjima.

Hrvoje Zekanović upitao ga je misli li zaštititi život od začeća do prirodne smrti.

“Stav HDZ-a je da život počinje od začeća”, rekao je Plenković.

SDP-ov Peđa Grbin čestitao mu je na izbornom uspjehu.

“Od vas smo čuli da ćemo imati veće plaće, ali da ćemo manje raditi, da ćemo imati manje poreze, ali da će država više trošiti. Pretpostavljam da ćete mi odgovoriti da će sredstva doći od ovih 22 milijarde eura, ali imamo tu jedan problem, onaj s povlačenjem novca”, rekao je mu je Grbin.

Plenković mu je odgovorio, dodavši da i njemu i njegovoj stranci želi sve najbolje.

“Kada se pripremamo obilježiti Oluju, Hrvatska se nalazi u posebno zahtjevnom trenutku u povijesti. Građani su odabrali sigurnu budućnosti dajući povjerenje HDZ-u, ta potpora obvezuje da upravljamo izazovima i krizama pred nama. Nema zemlje koja nije pogođena pandemijom koronavirusa za koji nema lijeka ni cjepiva, ona se ubrzava svakog dana, u Hrvatskoj preko 4 i pol tisuće se zarazilo, nažalost je 125 sugrađana izgubilo život, izražavam suosjećanja s njihovim najbližima.

Pandemija će još biti s nama, potrebno je da ostanemo odgovorni i naučimo živjeti s virusom, uz oslanjanje na struku i znanost možemo uspješno prebroditi ovo zahtjevno vrijeme. Brojni sugrađani trpe teške posljedice, Vlada je poduzela snažne mjere kako bi stala iza radnika i poduzetnika. S obzirom na neizvjesnu jesen bit će potrebno pronaći nove mjere da sačuvamo zdravlje i radna mjesta. Nadalje ćemo podupirati poslodavce, procjenjujemo da ćemo pretrpjeti gospodarski pad od 10 posto, no zahvaljujući svim poduzetim mjerama sljedeće godine očekujemo oporavak gospodarstva. U tom pogledu prioritet Vlade će biti da nakon ispregovaranih 22 milijarde eura u potpunosti iskoristimo ta sredstva kao dodatnu snažnu polugu. Prema našim procjenama, Hrvatska bi trebala imati na raspolaganju 12,7 milijardi eura, samo za mjere oporavka EU za sljedeće generacije do kraja 2024. godine imat ćemo na raspolaganju 9,4 milijarde eura. Sve skupa 166 milijardi kuna.

Ova kriza razotkrila je svu ranjivost gospodarstava, pa tako i Hrvatskoj. Zato je važno da ovaj izazov pretvorimo u povijesnu priliku za transformaciju gospodarstva. Uz to, Zagreb je pogodio potres u kojem su brojni ostali bez doma, pred nama je zahtjevan izazov obnove, sutra ćemo usvojiti prijedlog Zakona i uputiti ga u prvo čitanje. Imajući sve ove izazove na umu, program koji predstavljam bit će temelj i putokaz razvoja. Svjesni smo da se sugrađani boje sutrašnjice, da se pribojavaju mogućnosti gubitka posla, sve to uzrokuje gospodarsku i društvenu nesigurnost, to pogađa starije, mlade, nezaposlene, poljoprivrednike, svi oni trebaju oslonac, Hrvatska treba pokazati odgovornost, solidarnosti i zajedništvo, jedino tako vratit ćemo optimizam, obraniti se od virusa i vratiti na put gospodarskog rasta”, rekao je Plenković, prenosi N1.

Saborski zastupnici počeli su s replikama.

“Hrvatska se nalazi u prijelomnom trenutku i to od svih nas zahtjeva predan rad i nacionalno jedinstvo. Uvjeren sam da u tome možemo uspjeti, poštujući se međusobno. Očekujem konstruktivnu suradnju. Na nama je da osiguramo što brži gospodarski oporavak Hrvatske, veselim se suradnji”, kazao je Plenković.

Plenković nabraja članove nove Vlade. “Od svakog od ministara očekujem najviše standarde u radu, kako bi Hrvatska bila još uređenija zemlja”, kazao je.

“Beskompromisno ćemo se boriti protiv korupcije i raditi na njezinoj prevenciji”, rekao je Plenković

“Nacionalne manjine jesu i bit će naši partneri jer želimo graditi uključivo društvo”, kazao je Plenković.

“Čestitam što ste dobili poverenje građana koje nas obvezuje na časno i odgovorno zagovaranje interesa građana u iduće 4 godine. Hrvatska se nalazi u posebno zahtjevnom trenutku svoje povijesti. Građani su odabrali sigurnu budućnost dajući povjerenje HDZ-u da vodi Hrvatsku.

Svijet se suočava s najvećom zdravstvenom krizom. Nema zemlje koja nije pogođena pandemijom koronavirusa. Želim pozdraviti sve zdravstvene djelatnike i službe koji se bore kako bi spasili svaki život.

Pandemija će još biti s nama. Jedino zajedno uz oslanjanje na struku i znanost možemo prebroditi ovo zahtjevno vrijeme i osigurati gospodarski oporavak. Broji građani trpe posljedice krize. Zato je Vlada poduzela snažne mjere kako bi stala iza radnika i poduzetnika, osigurala plaće i likvidnost. Sačuvali smo radna mjesta i većinu tvrtki i obrta.

S obzirom na nesigurnu jesen, bit će potrebno pronaći nove mjere. Procjenjujemo da ćemo pretrpjeti gospodarski pad oko 10 posto. Iduće godine očekujemo snažan oporavak po stopi od oko 6 posto”, kazao je Plenković i dodao:

“Važno je da ovaj izazov pretvorimo u povijesnu prilku. Pred nama je i skup izazov obnove Zagreba. Svjesni smo da su mnogi sugrađani u grču zbog mogućnosti zaraze, da se pribojavaju zbog gubitka posla. Sve to uzrokuje gospodarsku nesigurnost. Vodstvo treba pokazati odgovornost i zajedništvo. Jedino tako vratit ćemo optimizam i elan. Jedino tako ćemo se obraniti od virusa i ponovo živjeti normalan život. Svaki dan ćemo se boriti za zdravstvenu sigirnost građana, za sigurnu hranu i očuvan okoliš. Za sigurnu starost naših umirovljenika”, kazao je.

“Naša prva zadaća je osigurati socijalnu sigurnost naših građana”, dodao je Plenković predstavljajući program rada nove Vlade.

Jandroković je proglasio stanku od 15 minuta.

“Nije ovo partijska država pa da je vaš izborni program vaš dokument”, kazao je Arsen Bauk.

“Sve što je Vlada radila u hrvatsko-srpskoj koaliciji, radit će i dalje. Bezobrazno je poslati program u zadnji trenutak”, kazao je Hrvoje Zekanović u ime Kluba hrvatskih suverenista.

HDZ-ov Branko Bačić tvrdi da je bilo dovoljno vremena da se zastupnici upoznaju s programom rada Vlade.

Oporba redom traži stanku od sat vremena kako bi se upoznali s programom rada Vlade.

SDP traži stanku, jer su, kao je rekao Arsen Bauk, program Vlade dobili tek prije 49 minuta. Stanku redom traže Pametno, Most , Možemo, Domovinski pokret i Suverenisti. “Dobili smo program 40 minuta ranije i tražimo stanku da bi se upoznali s programom”, kazao je Tomašević, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari