Zastupnik koji je dobio 19 glasova kaže: Nije mi neugodno, što bi mi bilo neugodno, predstavljam cijelu stranku

Od 151 zastupnika koji će sjediti u Saboru, njih 33 ulaze kao „B“ postava, odnosno kao zamjene izabranim zastupnicima. Među njima apsolutni je rekorder po mizernom broju glasova konzervativac Marko Milanović Litre koji zastupnik postaje umjesto europarlamentarke Ruže Tomašić. On je dobio samo 19 preferencijskih glasova.

– Stručnjaci su potvrdili da sam ja legitiman predstavnik, nije mi neugodno, što bi mi bilo neugodno, ne predstavljam ja 19 ljudi nego cijelu Hrvatsku konzervativnu stranku – odgovorio je Milanović Litre na pitanje novinara je li ga sram primati zastupničku plaću s tako malo osvojenih glasova.

– Nije on sam, pogledajte koliko zastupnika ima ih tek nešto više glasova od njega. Ima ih bar petnaestak – branio ga je kolega iz Kluba Hrvoje Zekanović.

S njima je na Markov trg stigao i Željko Sačić odjeven u uniformu od specijalne policije. Dopratili su ih simpatizeri koji su pljeskali dok su ulazili u zgradu.

Povratnik u Sabor Ante Prakčin došao je odjeven u crno od glave do pete, a Miro Bulj (Most) je tradicionalno i ovaj put na konstituirajuću sjednicu stigao s crvenom kapom alkarskog momka sa tamnim resama.

Novinari prvi put ne mogu novopridošle parlamentarce pratiti kako se snalaze po samoj saborskoj zgradi, budući da su sva kretanja u zgradi zbog zaštite od koronavirusa strogo propisana i ograničena, no zato su brojne ekipe dočekale zastupnike na samome ulasku u Sabor.

Bračni par Raspudić došao je pred Sabor držeći se za ruke, a Nino Raspudić najavio je da će krenuti žestoko.

– Dat’ ćemo sve od sebe. Tu smo sad da damo svoj maksimum, trebat će nam kratko vrijeme da savladamo procedure – poručio je Nino Raspudić.

Marijana Puljak (Pametno) najavila je da će biti snažna i konstruktivna oporba, a šef Domovinskog pokreta Miroslav Škoro je na prvu sjednicu stigao sa sestrom Vesnom Vučemilović. Iza njega je jedan simpatizer nosio transparent s natpisom “Smrt komunizmu sloboda narodu“.

SDP-ova Sabina Glasovac prije ulaska u Sabore rekla je kako vjeruje da su u SDP-u svi još malo nervozni oko gubitka izbora, ali da je snažna socijaldemokracija nužna u Hrvatskoj.

O tome tko bi trebao biti potpredsjednik sabora ne nije željela govoriti.

– Mi u konačnici imamo skoro pola žena i pola muškaraca u Saboru, pa je Siniša Hajdaš Dončić s tim na umu možda spominjao mene kao potpredsjednicu – rekla je.

Jutros se na Markovom trgu nije pojavio Davor Barnardić.

Budući su maske danas u Saboru bile glavni modni dodatak, mnogi se ih iskoristili kao političku promociju. Hrvatski suverenisti su štampali posebnu seriju sa svojim stranačkim logom i imenom stranke. Mostovci su imali crne maske, i to ne svi iste. Marija Selak Raspudić je imala na njoj logo Mosta, a Miro Bulj je zakačio kovanu alku, donosi Slobodna Dalmacija.

Facebook Komentari