Svi koji iz Irske dođu u Hrvatsku na povratku će morati u izolaciju

Irska, u kojoj žive mnogi Hrvati, prvi put se otvorila za međunarodna putovanja objavivši listu od 15 zemalja za koje više nije potrebna 14-dnevna karantena, piše Večernji.

Hrvatska nije na toj listi, tako da svi koji iz Irske žele provesti godišnji odmor ili posjetiti obitelj u Hrvatskoj i dalje moraju ukalkulirati dodatnih dva tjedna kućne izolacije po povratku. Lista će se mijenjati svakih dva tjedna. Trenutno su na njoj, između ostalih, Grčka, Slovačka Estonija, Finska, Norveška i Italija.

Na zelenoj listi su države koje imaju iste ili manje omjere zaraženih kao i Irska, a to su Malta, Finska, Norveška, Italija, Mađarska, Estonija, Latvija, Litva, Cipar, Slovačka, Grčka, Grenland, Gibraltar, Monako i San Marino. Podsjetimo i na potez nizozemske vlade koja je svoje građane koji borave u Hrvatskoj savjetovala da se odmah vrate u domovinu, a svim ostalima da putuju samo ako je apsolutno neophodno.

Nakon povratka, snažno im se preporučuje 14-dnevna izolacija. Tamošnje ministarstvo vanjskih poslova izdalo je narančasto upozorenje za Hrvatsku zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih koronavirusom. Putničke agencije sada skupljaju podatke o nizozemskim turistima u Hrvatskoj, a procjena sektorske udruge ANVR jest da je riječ o tisućama.

Oni turisti koji su uplatili paket-aranžman u domovinu će vratiti turističke agencije. Iz Austrije je danas stigla pozitivna vijest za hrvatski turizam. Od petka se pojačavaju kontrole i mjere po povratku u Austriju iz zemalja Zapadnog Balkana i sada PCR test postaje obavezan, objavilo je Ministarstvo zdravstva. O uvođenju slične mjere za Hrvatsku, omiljeno odredište brojnih Austrijanaca, za sada se ne razmišlja.

Facebook Komentari