Ovo će biti najintenzivnija promjena ovog ljeta: Stiže oluja, upozorenja izdali meteorolozi i HAK

Foto: Sandro Hačić, Istramet

Nakon nekoliko vrućih srpanjskih dana, kraj radnog tjedna donosi nam najintenzivniju promjenu vremena ovog ljeta, najavljuje portal Istramet.

– Pod najintenzivnija mislimo na veliku raširenost grmljavinskih pljuskova i neverina, a lokalno će sa snažnim razvojem oblaka postojati mogućnost pojave tuče i tzv. downbursta, odnosno jake kiše i olujnog vjetra, navodi portal.

Na području Istre, Rijeke i Gorskog kotara tijekom ranih poslijepodnevnih sati u srijedu već je bilo izraženijih lokalnih nevremena, a prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, do kraja dana će i u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu biti sve oblačnije, mjestimice uz mogućnost za kišu te pljuskove s grmljavinom, osobito kasno poslijepodne i navečer, piše Jutarnji.

Na srednjem i južnom Jadranu će se zadržati sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, a u Dalmaciji umjeren sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 24 i 29, na Jadranu i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 30 do 34 °C.

DHMZ za četvrtak najavljuje pretežno sunčano i vruće u Dalmaciji, a drugdje promjenjivo oblačno i nestabilno, uz povremene pljuskove i grmljavinu, u središnjim i istočnim predjelima već od jutra. Vjetar u većem dijelu unutrašnjosti slab, na istoku mjestimice umjeren sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu umjerena bura, a u Dalmaciji umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najniža temperatura od 15 do 20, na Jadranu oko 22, a najviša dnevna većinom između 26 i 31 °C.

Krajem tjedna većinom promjenljivo i nestabilno, povremeno uz kišu i pljuskove s grmljavinom, osobito u petak poslijepodne i navečer te u subotu prijepodne. Potom stabilnije, a u nedjelju i sunčanije te uglavnom bez oborine. Na kopnu vjetar većinom slab, na Jadranu umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Temperatura zraka bez veće promjene.

Prema Istrametu, koji je objavio detaljnije predviđanje za Istru i okolne regije, do kraja srijede i u četvrtak nestabilnosti će se uglavnom držati kopnenog područja, naročito Učke, Ćićarije i Gorskog kotara gdje pljuskovi mogu biti izraženiji te mjestimice praćeni i tučom. Pljuskovi su mogući i u središnjoj Istri, a kasno večeras ne smije se isključiti mogućnost pojave neverina na moru sjeverozapadne Istre.

U petak, kako navodi Istramet, slijedi destabilizacija atmosfere na cijelom području, a kasno navečer stiže intenzivnija fronta koja jače neverine donosi i uz obalu. Predviđanja prognostičkih modela trenutno su poprilično žestoka, a naročito se ističe Istramet WRF, ali i DHMZ-ov ALADIN koji prognozira obilne oborine na cijelom području u više termina.

U petak navečer s frontom naglo će zapuhati prolazno jak sjeverac i sjeverozapadnjak, a zatim bura uz pad temperature zraka.

Vrijeme će se ipak razmjerno brzo smiriti, stoga nam vikend ponovno donosi povoljnije vremenske prilike, iako će u prvom dijelu subote još biti promjenjivo. Prevladavat će pretežno sunčano, ali i poprilično vjetrovito vrijeme uz buru i sjeverozapadnjak. Dnevne temperature zraka kretat će se oko 30 °C

U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu postupno sve oblačnije, mjestimice uz mogućnost za kišu te pljuskove s grmljavinom, osobito kasno poslijepodne i navečer. Na srednjem i južnom Jadranu će se zadržati sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, a u Dalmaciji umjeren sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 24 i 29, na Jadranu i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 30 do 34 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, a drugdje promjenjivo oblačno i nestabilno, uz povremene pljuskove i grmljavinu, u središnjim i istočnim predjelima već od jutra. Vjetar u većem dijelu unutrašnjosti slab, na istoku mjestimice umjeren sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu umjerena bura, a u Dalmaciji umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najniža temperatura od 15 do 20, na Jadranu oko 22, a najviša dnevna većinom između 26 i 31 °C.

Zbog najavljenih nepogoda s upozorenjima za vozače oglasio se i Hrvatski autoklub.

– Već tijekom jutra u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj očekuju se grmljavinski pljuskovi koji lokalno mogu biti izraženiji. Zbog ponegdje veće količine vode na kolniku vozače pozivamo na dodatni oprez, a zbog mokrih i skliskih kolnika podsjećamo ih da prilagode brzinu trenutačnim uvjetima na cesti i pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila.

Na cestama u gorju bit će veća opasnost o odrona.

Zbog jake bure na sjevernom Jadranu moguća su ograničenja na Jadranskoj magistrali (DC8) za pojedine skupine vozila.

Zbog jake bure mogući su i poremećaji u pomorskom prometu, upozorili su u HAK-u.

Facebook Komentari