Tvrtka iz Preloga izumila masku protiv korone, čeka testiranje

Ako testiranja pokažu da smo uspjeli s ovim patentom, bit će to prva takva maska u svijetu, dosad nepoznata, kaže nam Alojzije Šestan, predsjednik uprave tvrtke Šestan-Busch iz Preloga, iz koje bi uskoro na testiranje trebala otići njihova posebna maska koja štiti od korone, ali i drugih bioloških opasnosti, pišu 24sata.

Tvrtka se 25 godina bavi proizvodnjom kaciga za Hrvatsku vojsku, ali i izvoz, no razvijaju i ovu masku od, kako doznajemo, polimernih materijala, koja će jednako, gotovo pa sto posto, od virusa štititi onoga tko je nosi i ljude oko njega.

– Bit će to lagana maska prilagodljiva licu, sa specijalnim filtrima, a stavljat će se na nos i usta. Za njezin smo izum angažirali bivše vojne inženjere kemije, koji su se bavili antibiološkom kemijskom zaštitom, pa znaju puno o tim standardima – ističe Šestan.

Za razliku od kirurških i platnenih maski, koje sad najčešće nosimo, ova će sprečavati virus da uđe izvana, kao i da onaj tko je nosi zarazi druge, kaže direktor. Bit će trajna, odnosno periva vrućom vodom, parom ili dezinficijensima.

– U planu nam je izrada obiteljskoga kompleta takve maske jer nije jednaka fizionomija muškog, ženskog i dječjeg lica, pa će ova maska biti prilagodljiva svakome, bez rupa sa strane, kao što je sad slučaj s ostalim maskama. Moći će se nositi u torbi, ruksaku – kaže Šestan. Sve će biti domaći proizvod, čak i filtri iznutra. Kolika će biti njena cijena, prerano je prognozirati, dodaje, no bit će dostupna hrvatskom džepu. Na tržištu bi se mogla naći krajem godine.

– Na testiranje ide u nekoliko domaćih i inozemnih medicinskih ustanova. Ono bi trebalo biti završeno kroz mjesec dana, a onda ćemo je predstaviti Civilnoj zaštiti, odnosno zdravstvu. Nadamo se da smo na dobrom putu – ističe Šestan. Tvrtka zapošljava 70 radnika i svjetski su poznati proizvođači protubalističkih kaciga, koje izvoze u šezdesetak zemalja svijeta. Samo su ih lani isporučili oko 65.000.

– Razvojem i istraživanjem zaštitnih kaciga bavimo se 25 godina, a maskama desetak. U zadnje vrijeme razvijamo i multifunkcionalnu kacigu s maskom, koja će služiti Gorskoj službi spašavanja, građevinarcima, a onda smo, kako je nastupila pandemija, odlučili napraviti i sličnu masku za građanstvo – kaže Šestan.

Rade na posve novom standardu, koji objedinjuje standarde zaštitnih kirurških te maski koje štite djelatnike u posebnim uvjetima od različitih lebdećih čestica. Nitko još nije napravio standard za pandemijske ugroze, na čemu specijalna ekipa u Prelogu sad radi. Kako prototip maske izgleda, zasad ne otkrivaju. Žele, kažu, pričekati da prođe testove, nakon čega će je predstaviti i javnosti.

Facebook Komentari