Isušenoj koži u menopauzi potrebni su lipidi i hidratacija

– Promjene na koži mogu započeti u perimenopauzi, prijelaznoj fazi koja može trajati i do četiri ili pet godina – tumači kozmetičarka Katharine Mackenzie Paterson iz Londona, prenose 24sata.

Kako prelazimo u perimenopauzu, razina estrogena počinje se mijenjati i, kako ističe Mackenzie Paterson, možemo biti skloni prištićima, uglavnom na bradi i vilici.

– Ostali ključni simptomi uključuju suhoću, usporavanje rada lojnih žlijezda na koži, a to vodi do dehidracije, jer koža gubi sposobnost zadržavanja vode. Tu su i pad proizvodnje kolagena, povećana osjetljivost kože te hiperpigmentacija – dodaje Mackenzie Paterson.

Ističe da bi najveći fokus trebao biti na dovoljnoj hidrataciji, izvana, ali i iznutra. Od prijedloga tu je hijaluronska kiselina, jedan od najboljih ovlaživača kože.

– Osim toga, predlažem uključivanje lipida u rutinu njege, kako bi koža dobila i masnoću, jer se općenito isušuje, što uzrokuje i smanjeni nivo proizvodnje sebuma. Od inovativnih sastojaka bilo bi idealno u kozmetičku rutinu uvesti retinol ili ceramide, snažne anti-age sastojke – savjetuje kozmetičarka.

Svakodnevna zaštita trebala bi uključiti formulu s visokim zaštitnim faktorom za ujutro i tijekom dana te blagi čistač za navečer, predlaže Mackenzie Paterson za Vogue.

Facebook Komentari