Virus je već mutirao? Srpski soj je agresivniji od talijanskog

Ilustracija

Luca Zaia, predsjednik talijanske regije Veneto za talijanske medije je izjavio kako je soj korona virusa izoliran kod pacijenata koji su došli iz Srbije agresivniji od onog koji je do sada bio poznat u Italiji, pišu 24sata.

– Napravili smo četiri testa i primijetili da je virusno opterećenje izuzetno jako. Virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je dosad bio izoliran u Venetu. Do danas nije moguće povezati specifične mutacije s različitom patogenošću virusa jer dosadašnja istraživanja nisu pokazala da postoje kliničke forme vezane za mutaciju virusa – rekao je Zaia.

Također je naredio da se testiraju strani državljani u toj regiji, napomenuvši da se tu ne radi o getoizaciji, već o brizi za zdravlje svih građana. Naime, u Venetu su se pojavila nova žarišta upravo ondje gdje je najveća koncentracija ljudi koji su došli iz drugih država.

– Situacija u ovoj regiji je u svakom slučaju stabilna, ali nas zaista zabrinjavaju ti sojevi virusa koji dolaze iz inozemstva te smo zato pojačali kontrolu – poručio je Zaia.

Otkrio je da se radi o građanima koji dolaze iz Benina, Srbije, Moldavije, Konga i Sjeverne Makedonije.

– Potrebno je da Svjetska zdravstvena organizacija identificira države koje imaju probleme, to je nešto što odavno ponavljam. Zabrinjava i što su pacijenti sve mlađi. Imamo slučaj jedne majke od 23 godine iz Kameruna s djetetom od šest godina i dvojicu blizanaca od četiri godine koji su svi pozitivni na korona virus – rekao je čelnik Veneta.

Suočeni smo s još dokaza kako se korona virus može brzo mijenjati, što bi moglo predstavljati poseban izazov u potrazi za cjepivom, istaknuo je doktor Roberto Rigoli iz bolnice u Trevisu.

Znanstvenici već dulje nagađaju da se korona virus prilagođava podneblju u kojem se trenutačno nalazi i njegovim specifičnostima. To bi moglo objasniti zašto na njega ne utječu promjene u temperaturi (zima/ljeto), odnosno klimi.

Ako se zaista pokaže da je inačica koronavirusa iz Srbije agresivnija od one u Italiji, to bi zasigurno moglo otežati pronalaženje univerzalnog cjepiva koje bi jednako djelovalo (i štitilo) sve u svim dijelovima svijeta, piše Liberto Quitidiano.

Share This Article