Znanstvenik Lauc podijelio studiju: Odgovorili na jedno od velikih otvorenih pitanja u ovoj pandemiji

Znanstvenik Gordan Lauc na fb-u je objavio kako su znanstvenici odgovorili na jedno od velikih otvorenih pitanja u ovoj pandemiji, a to je sezonalnost COVID-19:

“Koliko su važni glikani i vlažnost zraka za COVID-19?

Od početka pandemije objavljeno je preko 30,000 znanstvenih radova na temu COVID-19. Prvi radovi rađeni su na brzinu i često su otvarali više pitanja, nego što su davali odgovora, no kako vrijeme odmiče sve je više i više velikih, dobro organiziranih studija koje daju konačne odgovore na neka pitanja. Mi smo upravo objavili rezultate jedne takve velike studije u kojoj je sudjelovalo 51 znanstvenika iz 8 zemalja, a uključila je 6.914 pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-19 te 37.187 osoba koje su samostalno prijavljivali simptome COVID-19 u Velikoj Britaniji.

Odgovorili smo jedno od velikih otvorenih pitanja u ovoj pandemiji, a to je sezonalnost COVID-19. Trenutno vidimo očiti pad broja teških slučajeva COVID-19 u većem dijelu svijeta, no još uvijek nije jasno je li broj teških slučajeva manji zbog sezonalnosti SARS-CoV-2 ili je to jednostavna posljedica smanjenog broja infekcija zbog socijalnog distanciranja. Većina drugih koronavirusa pokazuje snažnu sezonsku prirodu, ali za SARS-CoV-2 postoje milijuni potvrđenih slučajeva zaraze i u tropskim dijelovima svijeta, što dokazuje da se virus također može učinkovito prenijeti u toplim i vlažnim uvjetima.

Međutim, osim utjecaja na prenošenje virusa, toplo vrijeme može utjecati i na sposobnost ljudi da se bore protiv virusa i tako spriječiti razvoj teškog oblika bolesti. Kako bismo odgovorili na to pitanje, analizirali smo podatke o 6.914 pacijenata hospitaliziranih u osam europskih i 15 kineskih bolnica od početka pandemije. S početkom proljeća uočili smo snažno i statistički značajno smanjenje smrtnosti u svim bolnicama u Europi. Težina bolesti se također smanjila. Nadalje, isti obrazac promjena uočili smo i analizom pojedinačnih podatak o simptomima 37.187 osoba koje su prijavljivali simptome putem aplikacije Covid Symptom Study App u Velikoj Britaniji.

Nakon što smo potvrdili da smanjenje težine i smrtnosti COVID-19 nije uzrokovano promjenom u dobnoj strukturi pacijenata, usredotočili smo se na promjenu temperature i potvrdili da je početak proljeća najvjerojatnije objašnjenje opaženih promjena. Povećanje prosječne temperature tijekom hospitalizacije za jedan stupanj Celzijusa smanjilo je smrtnost za otprilike 15%, što bi moglo objasniti značajan dio smanjene smrtnosti od COVID-19 koju trenutno vidimo u većini svijeta. Iako je to u ovom trenutku dobra vijest, to nažalost znači da bi s povratkom zime mogao ponovo nastupiti teži „zimski“ COVID-19, a čini se da to upravo sada vidimo na južnoj hemisferi gdje sada počinje zima i vidimo sve više teško oboljelih.

Molekularni mehanizmi koji su podloga sezonske prirode respiratornih virusa uključuju dva ključna elementa: glikane i vlažnost zraka. Naša prva linija obrane od virusa su proteini koje nazivamo mucini. Glikani na mucinima „glume“ površinu naših stanica i tako „varaju“ viruse, te ih poput parangala love, inaktiviraju i putem mukocilijarnog transporta izbacuju iz naših dišnih puteva. No ovo moćno oružje protiv virusa funkcionira samo kad je mukoza dovoljno hidrirana kako bi sluz mogla teći i odnositi viruse iz naših dišnih putova. U sezoni grijanja ukoliko aktivno ne ovlažujemo zrak grijani prostori će imati relativnu vlažnost zraka i ispod 20%, što isušuje našu mukoznu barijeru i onemogućava učinkovito uklanjanje virusa, što pogoduje progresiji bolesti.

Kompletan tekst znanstvenog rada u kojem je opisana navedena studija dostupan je na:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.11.20147157v1?fbclid=IwAR3lseEe0vdBLZIpAORFtKoEc5Y9KOhwEjSX6xBnRFu23DgRe4YXPO5OQyM

Facebook Komentari